HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Az index szerint... szerintem meg nem

2008.10.01. 18:45 sanche

Nekem pedig az a gyanúm, hogy az indexnél is csak egyszerű újságírók dolgoznak, ami nagy kár. Egykor nem volt így, vagy legalábbis jól titkolták.

Igenis titkolták, mert egyrészt nem a bulvár volt az első, másrészről a cikkek íróiról úgy tűnt, hogy ezek nem valami médiaszakot végzett emberek, hanem pl, ha ír egy új kütyüről, akkor annak a kütyünek Ő a szakértője, legalábbis a hasonszőrűeké.
Világít, hogy már nem így van. Ilyen állat márpedig nincs, mondja az újságíró. Az, hogy egy régimódi technofób-e(amit tagad, de a lézerkütyű még nem igazol semmit) vagy egy nagyonis újmódi emo-lény (aki semmihez nem ért, csak a divatos külsőhöz), nem tudom.

Nem kell vágyni a Bebookra, hogy teljesen őszinte legyek, ennyi pénzért én se, így hogy van egy klassz kis PDA-m.
De ha már ír az ember róla, akkor szóljon arról, amire kíváncsi az ember! Mit érdekli az olvasót, hogy hogy tetszik-e az újságírónak, mit érdekeli az olvasót, hogy az újságíró szokott-e olvasni. Aki sokat olvas és nem technofób azt igenis érdekli a téma és hamar rájön az ember, hogy gazdaságilag is, na meg a szemének is nem jönne rosszul egy olvasó szerkentyűre való beruházás.
Mikor én ezen a témán kezdtem rágódni, még kisebb volt a választék. Olvasókütyü nem nagyon volt. Igazából mai napig azt mondom, hogy a PDA-val jártam jól, pedig van benne sok funkció, ami számomra fölösleges. És már akkor mérgelődtem, hogy vajon miért nincs egy rémegyszerű LCD kijelzős kis olvasógép, USP port és memóriakártya. Sokkal olcsóbban ki lehetne hozni, mint egy komplett PDA-t.
De mindegy is. Rengeteg előnye van egy ilyennek és mondom, egyetlen hibája sincs. Jobb azért néha lehetne. Pl néha jó lenne, ha nagyobb lenne a kijelző. Persze-persze, akkor nehezebben lenne hordozható, meg több áramot fogyasztana. ezért mondtam, hogy tökéletes egy bizonyos célra.

Ennek a BeBooknak nagy előnye, hogy egy könyvméret, egy egész könyvtárat rejt.
Nem tudom tisztában van-e azzal az újságíró, hogy 15-20 ezer forint ma egy tanévre a könyvvásárlás általában. És emellé a kötelező és egyéb olvasmány. Mindezt egy kis kellemes könyv kiváltaná.

Érdekes, amerikában is rájöttek már erre (nem csak én), ahol terveznek is bevezetni hasonlót, persze azt is a saját ostoba, majdhogynem magyaros módon: nekiálltak kifejleszteni egy új szerkentyűt, s úgy csinálnak, mintha új lenne a technika. Az ára is olyan lesz. De akkor is ez a jövő. Én nem a könyvek szaga miatt lettem könyvolvasó, bár megjegyzem, nem is az iskolában.
Kissé elegem van ebből a design lehúzós szövegekből is. Azért, mert nem villog, nincsenek benne cikcakkos felületek, nincs teletömve használhatatlan, fölösleges szeméttel, hanem egy tiszta, kellemes, nyers felület és nem olyan, mint a scifi filmekben látottak, csúnya még nem lesz. Ez a primitív és ostoba szemléletmód hozza magával lassan, hogy azért nem tud az ember venni egy jó laptopot, mert a formatervezése miatt kétszer drágább... Mert a gyártók a hülyékhez igazodnak.

A BeBook belsejéről nem tudok sokat, csak amennyit a cikk ír róla. Működik. Amire kitalálták arra nagyon klassz. Érdemes szót ejteni az epapírról, aminek szintén vannak nagyon jó oldalai. Abszolút jópofa a technika és pont az iskolások életformájához kapcsolható.
Én többek közt pont ezért nem cserélném le a PDA-mat, mert a sulis e-könyvet nem éjszakai olvasásra használnak, tehát nem gond, hogy kell hozzá fény. Ugyanakkor meg sokat bír az aksi. Iskolába más nem is kell. Az én PDA-mat kb két éjszakányi olvasás után tölteni kell(ez persze nagyon függ, hogy egy éjszaka mennyit olvasok).
Összességében korrekt kütyünek tűnik, mint a műfaj "fogyasztója" üdvözlöm a sorban. Mint említettem nekem se kéne. De ugye más ilyen hangnemben nem kérni valamit? Én látom, hogy nekem azért nem kell, mert másként használom az ilyen szerkezetet, de ez nem azt jelenti, hogy használhatatlan.

 

A másik cikkel kapcsolatban pedig hasonló problémám van: az újságírói kreativitás és munka teljes hiánya.
Itt egy fantasztikus dologról számolnak be. Egy újfajta aksiról, amiről már hallani lehetett itt-ott híreket, hogy ebbe a szuper elektromos kocsiba szerelik bele, meg abba..És, hogy ezzel hányszáz kilométert lehet menni és 15 perc alatt maxra feltöltődik. És közben lehet arról is sutyorogni, hogy vajon hány embert fognak megölni olajérdekeltségű cégek, amíg el tud terjedni egy ilyen akkumulátoros elektromos autó.

Ugye az elektromos autónak az a baja, hogy nem megy olyan sokat és egy napig kell tölteni utána. Az új aksival viszont egy szuperautót kapunk. Olcsó, gyors, rettentő megbízható és _környezetbarát_ üzemanyag (habár mi, itt Európa szívében mindent megteszünk, hogy a lehető legkörnyezetszennyezőbben nyerjünk energiát)
Nem az a baj, hogy a PCworld -érthető módon- a laptopra hegyezte ki a cikket. De tény, hogy nem a laptop aksija miatt változtatja meg a fél világot ez az új technika.
Beszélnek itt össze-vissza, bicikliseké a világ stb, ha kizárólag villanyautók járnának, az kissé megváltoztatna sok mindent. Főleg a levegőt. Persze sokkal könnyebb olyanjellegű cikkeket írni, hogy menjen mindenki bringával, meg mindjárt költözzünk barlangba és ne fűtsünk.
Az elektromos motor, ott tart, hogy ezzel az aksival, minden hátrányát ledolgozta a benzinessel szemben. Kérdem én az újságíró helyett: hol vannak ezek az autók? Hol van az állam (és az EU) pénze, amit a környezetvédelemre szánnak? És hol az újságírói kíváncsiság?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr74691227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása