HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Interjú Tarlós Istvánnal

2008.12.30. 13:32 sanche

 

Tarlós István egy érdekes figura. Mikor megjelent azokban a viharos időkben, bár szó, mi szó, hasonlított Sith nagyúrra, azért mégis csak örültem neki.

Azért mert Budapesti vagyok, és szeretném Demszkyt megbukva látni. Ez elég ok. És emellett Sith Nagyúr hozta azt a figurát, amivel meg lehet nyerni a józan paraszti ésszel gondolkodó, nem pártpolitizáló embereket. Elmondta programjában, hogy Demszkyék mennyi mindent csesztek el. Igaza volt. Azt is elmondta, hogy Ő független és erre a FIDESZ rá is játszott, mert támogatták, de csak úgy, mintha nekik mindegy lenne, támogatnak mindenkit, aki nem szdsz-es. Ráadásként Tarlós azt is nyilatkozta, hogy bármi lesz is a választás eredménye, Ő férfiasan gratulálni fog Demszkynek.

 

A feketeleves részemről ott kezdődött, hogy kiderülgetett, hogy még annyira sem független, mint, ahogy azt mondja magáról, illetve, ahogy azt reklámozzák. Egyre inkább világosabbá vált, hogy csak azért nem a fidesz színeiben indul, hivatalosan is Tarlós, mert Budapesten, városvezetés terén, nem cseng olyan jól a fidesz neve. Benne van ebben,. Hogy ez egy igazi, európai világváros, ha tetszik, ha nem. A GDP-je és minden gazdasági mutatója EU fejlett régiójához illik. És mint a modern városok általában, Budapest is liberális. Ez egy szép szó meg minden, az a baj, hogy nem azt jelenti, amit Demszky és az szdsz hisz. De a fidesz még papíron se liberális, gondolom a választók körében ez ellenük szól.

Ekkor már érett, hogy mégse megyek szavazni. Aztán kiderült számomra, bár ez sem volt kezdetben agyonreklámozva, hogy Tarlós a Levegő Munkacsoport barátja. A józanész nagy ellensége. Na itt vált bizonyossá, hogy nem megyek szavazni és abból kiindulva, hogy Demszky nyert, nem csak én maradtam otthon – tán pont ezekért- illetve szavaztak másra.

Szavazás szempontjából az már lényegtelen is volt, hogy a választások után Sith Nagyúr vicsorgott, hörgött, átkozott és csalást is emlegetett. Azért nekem nem volt ez teljesen mindegy. Ha már politikusnak megy az ember, tehát a velejéig romlott, legalább palástolja már, de rendesen. Ne két hétig, hanem egész pályafutása alatt.

 

No de mindegy, itt olvasható az Indexen Tarlóssal való beszélgetés. Sith Nagyúr beavatja a tudatlanokat dermesztően rideg terveibe. Elemzés.

Már az elején hamiskásan és viccesen megjegyzi, hogy szar budapestinek lenni. Értem, hogy mit akar ezzel mondani, hogy a vezetés miatt nekünk most nagyon rossz, de Ő majd megment minket. Mindazonáltal, aki polgármester akar lenni az első körben kezdje azzal, hogy szerelmes a városába. Ha rossz a vezetés, ha nem. Hazánk politikusai már réges-rég nem látják, hogy mi az a határ, ahova nem kéne politikát becipelni.

Furcsának találom a 4-es metró elkészülésének tippjét is. Az, hogy az egész ügy szánalmas, az egy dolog. De kíváncsi vagyok, hogy eddig és ezután a fidesz milyen cégeket és hogyan fog lefizetni, hogy lassítsák az építést. Persze ez csak „alaptalan spekuláció”.

Sith Nagyúr nem tartja eszközének a mellébeszélést, mégis a mellébeszélésről beszél mellé a legtöbbet. Ez már valami. Nem felejtette el kifejteni, hogy Ő nem olyan mocskos szájú, mint Gyurcsány Ferenc. Ezt persze nem tudhatjuk, mert Feri sem a parlamentben beszél csúnyán, hanem a barátai előtt kurvaanyázik. Ráadásul nem az ellenzéket, hanem a saját barátait, párttársait. Valahogy úgy érzem, hogy nőne a Viktor a szemembe, ha egyszer elküldené Mikolát melegebb éghajlatra, kocsmai stílusban is akár.

Az interjút olvasó ember szeme felcsillanhat, mikor azt fejtegetik tulajdonképpen, hogy a fidesz mennyire működik együtt a kormánnyal. Mi a TV-ből azt látjuk, hogy semennyire, persze a valóság az az, amit a Tarlós mond. Hogy azért vannak dolgok, amikben egyetértés van. Ezek olyan  „stratégiai ügyek”, amik pl arról szólnak, hogy a politikusoknak milyen költségtérítések járnak. Ebben, szép csöndben, de mindenki egyetért.

Átterelődik később a szó Demszkyre és a mögötte, mellette levő felesleges emberekre. Teljesen igaza van. Azt felejti el, hogy Ő is ilyen. Jó lenne, ha elmondaná, hogy Ő mit tett a fővárosért. Semmit? Nem akart, vagy nem tudott? Az mindegy is. A lényeg, hogy a semmiért talán nem kéne fizetésnek járnia. Nagyon büszke arra, hogy a népszavazások „sikeres” kampányfőnöke volt. Az már mellékes, hogy az a kampány mindent „überelő” mellébeszélés volt. Azóta már „ingyenország” lakói közt is sokan rájöttek, hogy azért voltak ott olyan dolgok, amikre igenis szükség lett volna. Lásd a földreform, nem a nép, hanem a gazdág egy arrogáns részének „ártott” volna. Haza eladásnak reklámozták Tarlósék, valójában nem az volt. Lehet, hogy jöttek volna olyan gazdák, akik nem lepődtek volna meg, hogy nyáron süt a nap, télen pedig esik a hó. A tandíjról is nyugalmi időben mindenki tudja, hogy valamiféleképpen azért mégis szükség van rá. Nem úgy, ahogy azt mszpéék javasolták, de akkor ezt kellett volna mondani. Fel lehet mérni, hogy nagyjából mikor mennyi kire van szükség. Értsd: tömegével jönnek a semmihez nem értő szabadbölcsészek az egyetemről, akik az adófizetők pénzéből éldegéltek, úgy, hogy tisztában voltak vele, hogy nem ebből fognak megélni. Nem egy ember szemét szúrja ez. És vannak olyan szakok és karok, amiknél törvényszerű, hogy még évekig a diplomásokat beszippantja a munkaerőpiac, tehát szükség van rájuk. Tán nem kéne akkor egy kalap alá venni az Ő tanulmányaikat a leendő diplomás munkanélküliekével. És a harmadik, a kedvencem, ami a leghamarabb vált komikussá, a vizitdíj, persze. Az orvosi kamara, politikai indíttatásból felháborítónak tartotta a vizitdíjat. Erkölcstelen és gusztustalan. Egyenlőtlenül eloszló 5-10ezer forint értékű borítékokat viszont már nem tartották gusztustalannak. És mikor leállt az a mocskos 300 forintos dolog, köszönhetően Tarlósék és az orvosok kampányának, akkor persze jöttek habzó szájjal tiltakozni, hogy a vizitdíj eltörlése után nem kapnak kárpótlásul pénzt. No, ekkor azért nem hiszem, hogy csak én néztem nagy szemekkel a világba. Hogy miért nyertek akkor mégis Tarlósék, az Igazság Bajnoka? Politikai ármánykodások miatt. Aki leszavazta például a vizitdíjat, vagy azért szavazta le, mert nem akart „Gyurcsányék mellé állni”, amit a magam részéről teljesen érthetőnek találok, a másik része pedig azért, mert az agya helyén szaloncukorpapír zörög. Tarlós, fiam, ne legyél arra a legbüszkébb, amit ármánykodással értél el, úgy, hogy ha nem most, akkor éppen alattad fogják bevezetni. Rosszabb esetben még később. Addigra már Ukrajnában se lesz hálapénz és ott demokrácia lesz addigra, itt meg még mindig egy haldokló de ingyenes kommunizmus. Nagy érdem Pistike!

 

 Persze Tarlós érdemeiért nem csak horrorisztikus fizetést kap, hanem jutalmak, költségtérítések és díjjak tömkelegét. Jönnek aztán a kínosabb kérdések. Tarlós vajon hogyan közlekedik a városban? Autóval persze. Sajátja? Dehogy saját. Tőlünk, az államtól kapja, sok szeretettel. Végülis nehogy már csak a főkópéknak legyen ingyen autójuk. A főveszteseknek is legyen! Ez amúgy akkor lenne korrekt, ha a szavazóknak is járna az ingyen autó.

Egyébként szűkszavúan válaszol arra is, hogy milyen kocsiról is van szó. „Egy Kia márkájú Dél-Koreai autó”. Kedves Nagyúr, nem akarok én mindenbe belekötni, de ez is olyan furán hangzik így. Mint a gyerek, akit rajtakaptak valamin. Gyorsan, szemlesütve, magyarázkodva számára jobb oldalról feltüntetve. Köszönjük, tudjuk, hogy kik gyártják a Kia-t, nem kell kihangsúlyozni, hogy ez nem szuper japán, nem olasz, nem amerikai, hanem csak egy koreai. Azt már nem tudjuk, hogy azonkívül ez mennyibe került. Kiaból is van tízmilliós is. Persze Ó biztos csak a „kétmilliósat” kapta. És már megint magyarázkodni kezd, hogy miért is tartotta elfogadhatatlannak Kocsis István drága autóját. Hagyd már abba légy szíves! Mi is tudjuk ezt, ezért akadtunk ki. De, a Te ingyenautód sem szebb dolog!

Kitérő válasz arra, hogy BKV-zik-e. Hellyel-közzel, ha rákényszerül, néha metrózik.

Egy főpolgármester tömegközlekedjen! Demszky is „példát mutatva” a terepjárójával jár persze, de tudtommal Sith Nagyúr nagyon nem hasonlít rá. Szerinte. Ráadásul a Nagyúr még Levegőbarát is tudtommal. A dugódíj szorgalmazója, ami persze majd rá nem lesz érvényes, az M0 körgyűrű nagy ellenzője… Kocsival jár Budapesten. Gyönyörűek vagytok a Demszkyvel ketten!

Ráadásul ingyenes éves bérlete is van. De persze a díjemelés ellen van. Milyen kedves.

A beszélgetés vége a jövő boncolgatásával zárul. Ki lesz a főváros következő főpolgármestere? Nem Demszky. Vagy nem fog indulni, vagy már biztosan el fog bukni. Ez biztos. Tarlósnak így viszont nem lesz ellenfele, ahogy ezt Ő is mondta. Nem néz ki az mszp-ből ilyen embert. Én se. De a fideszből se.

Komolyan nincs az országban olyan ember, aki elvállalná korrekten?

A fidesz stratégiájában, amit gyűlölök, az a vereség el nem ismerése. Maradjunk annyiban, hogy Tarlóst a demokrácia kiszavazta. Viszlát! A boxban van revans, ahogy mondja. De jó lenne, ha végre észrevennék a politikusok, hogy ez nem birkózópálya és nem is játszótér, hanem egy ország. Nem a fidesz nevével van a baj, hanem a vezetőséggel. Egymás után bukott meg Viktor is, gyakorlatilag Ő egyszemélyben, mégis itt van. Tényleg ezt jelenti a demokrácia? Hogy van A és van B? És ezen kívül semmi más? És A és B váltakozik? Ennyi? Nem hiszem. Úgy, ahogy Gyurcsány bukása után is lesz MSZP, úgy Viktor után is lett volna FIDESZ. Tarlós is tudomásul vehetné, hogy Őt nem Demszky győzte le, hanem mi nem szavaztuk meg. Kiütöttük, a bíró véget vet a mérkőzésnek, mi pedig kérjük az új kihívót. Demszky magát ütötte ki Őt se kérjük már. Hangsúlyozom, mert tényleg nem értik: ez nem egy játszótér, ahol elvannak a hülyegyerekek.

 

Egyébként Tarlós interjúja felvet néhány dolgot, amit Ő és társai nem akartak igazán szóba hozni. A kerületi (és amúgy minden egyéb önkormányzati) kiskirályságok léte pl egy furcsa dolog. A 22-ik kerületi polgármester nemrég kapott új autót. De ezt olyan körítésben adta a tudtunkra, hogy úgy hangzott, hogy ezzel mi jártunk jól. Egyébként látszik a kerületen, milyen hasznos, hogy mi képviselve vagyunk. Rosszak az utak, nem tudnak mit kezdeni sem a firkálásokkal, sem a hajléktalanokkal.. Akkor miért van egy egész testület? Miért kell ide egy egész önkormányzat? Azon kívül, hogy munkát adjon sok politikusnak és hivatalnoknak. De nem csak a főváros az ilyen. Sok település kapott szabad kezet és szabad kisbaltát a rendszerváltás után. Egyedül persze állami (a mi) segítségünkre szorulnak és követelik a segélyt, előtte és utána pedig keresztre feszítik azt, aki szerint az olyan településnek, ami alapvetően sem tudja eltartani magát (a képviselőtestületre és az ingyen kocsira azért futja) annak nincs létjogosultsága, hogy önálló legyen. Rengetek község, falu van így. Jó példa erre a balatonparti városkák, ahol hatalmas profitjuk van a községeknek, útjavításokra nem futja. És közben büszkék rá, hogy függetlenek. Azzal meg nem törődnek, hogy nem függetlenül például Balatonfenyves virágzott. Nagy sportpálya épült, az utakat egyre építették, a kisvasút fénykorát élte stb. Most ott vagyunk, hogy a sportpálya lelátója életveszélyes, az útépítés a kavics leszórását jelenti, a kisvasút – részben a MÁV-nak is köszönhetően gyakorlatilag vérbefulladt. Erre jók ezek az önkormányzatok és a rengetek képviselő. Nyugaton átlagosan fele annyi képviselő jut egy emberre, mint itthon, akkor is, ha sokkal nagyobb az ország.

Tarlós István vajon miért nem ilyen kérdések ügyében kampányol? Nem is tudom… 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest demszky önkormányzat istván tarlos

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr88848546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása