HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

A dohányzás elleni harc és az ártatlan áldozatok

2010.02.02. 20:22 sanche

 Az én szubjektív véleményem az, hogy a cigarettás blogot valóban be lehetett zárni egy normális országban. 

A dohányzás egy nagyon kényes téma, s igen kemény törvények vannak már most is jelen, ami a reklámozást és terjesztést illeti. A fent említett blog pedig egyfajta reklám volt. Habár maga a készítő egy nagyon kultúrált blogot hozott létre, gyakran cigarettás embereket nevelő (ne szemeteljenek, ne gyújtsanak rá tömegben..) irományokkal is feltűnt. Azonban már ez is és a különböző kis tesztek egyfajta reklám volt, a kommentezők közt pedig, nem egy bevallottan kiskorú volt, gyakran hajmeresztő szövegekkel. Ennek függvényében aláírom, jogos lenne bezárni a blogot, habár nekem sosem jutott volna még elméletben sem eszembe a dolog. Ha nagyon szigorú lettem volna, akkor köteleztem volna a bloggert, hogy nagyon keményen cenzúrázza a blogot, tehát, ha bármi olyat lát, hogy valaki meséli a vadászkalandjait, hogy hol (tiltott helyen) cigarettázott, vagy ha látja, hogy kiskorú, akkor azonnal tiltsa a blogról.
Az Index részéről pedig annyi, hogy nem kitenni címlapra. Aki szerette, mert igényes blog volt, függetlenül attól, hogy cigarettázott-e vagy sem, az majd megkeresi maga.
 
De tudjuk, nem ez történt. A blogot bezáratták. Fejet kell hajtanuni a döntésnek.
 
Ami miatt mégis elszomorító a döntés az az a tény, hogy nemhogy ez az ország nem egy "normális" ország, de még földrajzilag a közelünkben sincs olyan. És úgy általában egész Európában alig. 
A cigaretta egy undorító, káros dolog, amire bután rászokott az emberiség, s így-úgy a kultúrákba is befészkelte magát(ami mellesleg még nem lenne ok arra, hogy nagyobb teret adjunk a dolognak). A dohányzás veszélyes, haszontalan és kellemetlen, nem csupán annak aki él vele, hanem annak is, aki a közelében van.
 
Tisztázni kéne, hogy mi a cél. A hivatalos álláspont az, hogy a törvények célja a dohányzás mértékének csökkentése. Tudjuk, hogy ezt hogyan lehetne elérni: Szigorú törvények meghozatalával és betartatásával. Például számomra régi rejtély, hogy a közterületen való dohányzást miért nem tiltja törvény. Engem nem érdekel, hogy mekkora adót vetnek ki rá, mert sokkal kevesebben nem fognak nem dohányozni. Engem az érdekel, hogy ne szívjak cigarettafüstöt, mert másnak van egy ilyen káros szokása. Ezt pedig közterületi tiltásokkal lehetne bevezetni. Ilyen egyszerű. Lásd Szingapúrban tilos közterületen inni, dohányozni, szemetelni és nem is nagyon van erre példa.
 
És akkor mi van itt? Itt most csináltunk is valamit, de azért marad minden a  régiben. Megszivattuk a "rossz oldal" legártatlanabb figuráját. Maga a cigarettázás meg persze marad, mindenki ott füstöl a másik orra alá, ahol akar, 18 éves kor alatt is bárki rágyújthat gyakorlatilag bárhol. Sőt, csak, hogy más témák felé is evezzünk a TOTÁLISAN illegális füvescigisek is maradhatnak, kommentezhetnek és címlapozhatnak is teljes nyugalommal. De Ők fel is vonulhatnak egyébként nyiltan és persze a rendőrség, ahogy a szemetelő emberre sem szól rá, úgy például házkutatást sem tart a füveseknél. Pedig.. te jó ég! Lehet, hogy még drogot is találnának náluk, ami mintha törvénybe ütközne.. 
 
Helyette a cigis blognak annyi. Jól megadtátok nekik, a dohányiparnak! Kevesebb gyerek fog dohányozni? Nem. Kevesebben fognak az utcán szemetelni? Nem. Kevesebben fogják más arcába fújni a füstöt (akarva-akaratlanul)? Nem. Hát így jártunk. De a hatóság persze mindent megtesz a védelmünkben.
 
 
Ha már szóba hoztam fentebb, akkor most is leírom, Szingapúr sokkal LIBERÁLISABB ország, mint Hollandia (ahonnan egyesek sok mindent lemásolnának, mert, hogy az a téveszméjük, hogy az a liberalizmus). 
Az ember természetes szabadságát leginkább a bűnözők veszélyeztetik. Szingapúrban gyakorlatilag semmiféle bűnözés nincs, se drog, se ilyenszintű szemetelés, se másik arcába cigifüst... És csak, hogy növeljem a dolog pikantériáját, bár aláírom, hogy nem vagyok szingapúri, úgyhogy részemről tényleg csak egy hipotézis, de mernék rá fogadni, hogy ott, ez a cigarettás blog mehetne, nem zavarna senkit. A törvényt a blogger nyilván betartaná, akkor meg semmi gond. Rend van és mindenki azt teszi, amit akar - feltéve, ha azzal nem okoz kellemetlenséget másnak. Ez a liberalizmus. 

6 komment

Címkék: blog dohányzás liberalizmus cigi tiltás

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr371723720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyules 2010.02.02. 20:45:05

Szep. Csakhogy pont ez jelenti azt,h senki sem irhatja, vagy mondhatja azt, amit akar. A borokkal foglalkozo blogokat mikor zarjak be, merthogy, ugye az alkoholizmus milliokat ol meg evente. Vagy az autosokat, merthogy gyorshajtas. Gratula. Szerintem ilyenekkel kezdodik, es ha hagyjuk, megengedjuk, hogy ilyenekete megtehessenek...nos... a vegerol mar szolt par sztori. De akkor mar Te sem irgatod majd le a velemenyedet. Csumi.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.02. 20:55:24

@gyules: Nem tértem ki minden egyes dologra, ez tény. De például én nem preferálom sem a részegséget, sőt, a közterületen való ivást sem. Az ittas vezetést pedig gondolhatod...

De azért ne keverjük bele a szólásszabadságot, mert itt a cigisblognál nem igazán az sérül, hanem a józan ész. A józan ész azt mondja, hogy korrekt törvényekkel és betartatásával a cigisbloggal nem lenne semmi gond.Mint, ahogy egy általad említett boros bloggal sem. (És csak halkan jegyzem meg, hogy nem a borba halnak bele emberek, max ha félrenyeli :) ) A cigit tilos reklámozni. Ez önmagában egy rossz törvény.

futura 2010.02.08. 22:42:27

Elolvasva az írást egyet is érthetnék, de gyakorlatilag nincs értelme.
A hivatal teszi a dolgát betilt, gyártja az aktákat fontosságát bizonyítva, teljesen feleslegesen.
Blogot a szolgáltató korlátozta majd szüneteltette, de minek?

Szólni kéne már mindenkinek, az internet korában élünk!
Egy blogot bárhol megjelentethetem pár percen belül.
A cigarettás blogger szerintem azért vette fel a kesztyűt, mert jobb reklámot nem is kaphatott volna.

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2010.02.11. 20:01:31

@sanche: Ha betiltják a cigisblogot, mert szerintük cigizésre buzdít, bizony sérül a szólásszabadság.
Úgy tűnik nagyon elfogadott lett szidni, gyűlölni a bagósokat.
Dühít, hogy ennyire korlátozhatják az embert. igenis dühít, és a szólásszabadságot látom sérülni, amikor egy ilyen dolgot betiltanak.

persze, ahogy a poreszról tiltják a kiskorúakat, onnan is lehetett volna, de túl közel jutottunk ahhoz a világhoz, ahol kiretusálják james Dean meg Lucky Luke szájából a bagót.

Írom mindezt nem dohányzóként, akit zavar a megállókban a csikktenger, a képembe fújt füst, de zavar az épületek előtt bagózó kis büntetőosztag is.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.11. 21:35:20

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:
Igazából a szólásszabadság is egy elcsépelt dolog. Kimondjuk, hogy szólásszabadság, de közben mégsem írhatsz vagy mondhatsz bármit. Sok dolgot kegyeleti és erkölcsi okokból és sokat bizony a törvény szabályoz.

Erkölcsi értelemben szerintem piszok nehéz meghúzni a határt, hogy mit szabad leírni és mit nem.
Amúgy a cigarettareklámozás nagyon keményen tiltva van, magamrészéről úgy vagyok a dologgal, hogy elsőre ledöbbentett a hír és én is akaratlanul szólásszabadság-ra gondoltam, de mostmár egyre inkább úgy gondolom, hogy ilyen nem történt. Beszélhestz róla a városban a haveroddal, de nyiltan nem reklámozhatod, cigifajtákat bemutatva stb..tiszta sor.

Az dühít engem, hogy nem magát a közterületi dohányzást tiltják vagy legalább szigorítják, hanem az ilyen kis halakra utaznak az illetékesek. És a kis halakra is úgy, mint esetünkben. A bloggernek szrul esett, de ennyit értek el vele. folytatja a blogot és betartja a cigireklám törvényt. Ennyi. gyerekek és primiítv felnőttek ugyanúgy az orrunk alá fognak dohányozni, ugyanúgy fognak szemetelni stb.. Ez a nagy cigaretta elleni harc..

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.02.11. 21:42:02

@futura: viszont, ha komolyan vennék a törvényt(ami amúgy baromság lenne..) és nem az lenne, amit írtál és sajnos én is gondolok, hogy " a hivatal teszi a dolgát betilt, gyártja az aktákat fontosságát bizonyítva, teljesen feleslegesen - akkor betartatnák a törvényt. És esetleg csinálsz egy cigarettareklámos blogot, leszedetik veled, legközelepp IP címed alapján lehet, hogy kopogni fog a rendőrség, hogy fáradj velük. Szóval nem olyan egyszerű ez a dolog, be tudnák tartatni veled ezt a törvényt is.

Csak tényleg az van, hogy a hivatal nem teszi a dolgát, illetve amit tesz, azt is rosszul, alibimunkaként.
süti beállítások módosítása