HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Mit ér a hit?

2010.02.12. 13:43 sanche

 Az Index kis közvéleménykutatása a hitről nem hivatalos felmérés és éppen ezért gyakorlati jelentősége nincs. Sajnos.

És bár, néhány száz/ezer ember részvétele egy ilyen kutatásban nem mutathat teljes képet, azért én nagyon kíváncsi lennék az eredményre, ha egy teljes, országos közvéleménykutatáson ugyanezeket a kérdéseket tennék föl. 
 
Nagy hiba keresztény országként tekinteni magunkra, mégha a politikusok szeretik az egyházat, mert azon keresztül kényelmesebb becsapni és irányítani az embereket. És bizony ezért még sokáig csak álmodozhatunk Csehországról, illetve az igazi szabadvallásról, ahol TÉNYLEG lehet bármilyen vallása az embernek, s ezért nem a szomszédnak kell fizetnie. Mindenki eltartaná a saját egyházát és mellesleg adózna is az adomány után is. Tán egyszer megérjük.
 
Addig is lehet töprengeni, hogy mi az ateizmus illetve mi az evolúció elmélete. Egyik sem hit, bár ezt még a "hívőik" közt sem mindenki osztaná.
Ez egy olyan dolog, mint a "majmoktól származunk" eszme, melyet az evolúciós elmélet kigúnyolására találtak ki, ugyanakkor ma is számos "hívő ateista" mondogatja. Pedig az evolúció pont nem azt mondja ki, hogy a majmoktól származunk, mint ahogy ez az egész nem is hitkérdése. Az elmélet csupán a közös ősökről beszél. Nem a majmok gyermekei vagyunk, hanem azoknak a relatíve közeli rokonai.
 
Sajnos az ateizmus sem mindig az, ami. Sokan tényleg hisznek benne és nem találják helytelennek a kérdést sem, hogy "Ön miben hisz? Az ateizmusban?"
Akik hisznek az ateizmusban azok, azért hisznek benne, mert ez volt legközelebb hozzájuk és nem azért, mert nagyon elgondolkodott volna. Ugyan azért ateisták, mint amiért a zsidó a zsidó, a katolikus meg katolikus; kizárólag a közeg miatt.
 
Hinni nem érdemes az ateizmusban, mert az, az ateizmus kicsúfolása. Ez nem hit kérdése. Ez nem válasz a "nagy" kérdésekre. Ez csak egy irányt mutat egy olyan helyzetben, ahol kívülállóként szemléljük a Világegyetemet. Azt a Világegyetemet, amihez igazából nem sok közünk van. A vallások és a hitek, azok viszont emberi dolgok. Ember által kitalált mesék, babonák, melyek csak rólunk szólnak, mi vagyunk a közepe. Pedig még csak a Tejútrendszernek sem vagyunk mi a közepe.
Az ateizmus nem ismerheti mindenre a választ. Az ateista gyakran mondja azt, hogy "nem tudom". Kitalál és ki is kell találnia elméleteket, melyeket megpróbál bebizonyítani...De ez sosem jelenti azt, hogy megvan győződve róla, hogy így van, illetve, hogyha az elmélettel ellentétes bizonyítékot talál, akkor sem vallja be, hogy téves volt az elmélete.
 
Én már csak annyit kérdezek, hogy mikor jön el az az idő, mikor mindenki eltartja a saját egyházát, s mikor teszik fel helyesen az ateizmusra vonatkozó kérdést a közvéleménykutatásokban? Mert én nem tudom. Nyílván vak hittel tudnék rá válaszolni.. feltehetőleg tévednék.
 
Mit ér a hit, kinek hány forintot? Egyszerű kérdés és mindenki tudna válaszolni rá. Nem kell megsértődni, nem kell mást bántani és főleg nem kell erőszakoskodni. 

Szólj hozzá!

Címkék: evolúció felmérés hit kereszténység ateizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr841752047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása