HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Magyarul: Zümm, nem nagy bumm, de nem is Buzz

2010.02.18. 17:45 sanche

 A Zümmről sok rosszat lehet hallani, ebből tudhatjuk, hogy  a Google nem költött pénzeket a hírportálok megfizetésére, mint ahogy tették valószínűleg az Avatar forgalmazói(minden hírportálon UGYANAZ a rendkívül pozitív kritika és többször kiemelve, hogy nem érdemes letölteni.) Ugyancsak gyanúsak egyes Aple termékek...

Szóval nem ismeretlen a fizetett reklám a médiában, sehol sem. A Zümm viszont biztosan nincs pénzelve, mert a portálokon a negatívumai kerülnek reflektorfénybe, olyanok is, amik egyáltalán nem kellemetlen problémák.

A Zümmöt sajnos itthon is sokan "buzzozzák", amihez nem tudom milyen elaljasult fül kell, hogy szívesebben halgassa, mint a "zümmöt". Persze, "íbúk" és önkéntes angol gyarmatiság világában élünk, úgyhogy ezen nem is csodálkozom.

 

A Zümm egy olyan szolgáltatás, melyet a gmailhez kaptak a felhasználók. Lehet használni, de nem muszáj. A "megtalált az erőszakos férjem a zümm miatt" történetek, meg nem a Google számára a kínosak elsősorban... hogy is mondják? Ha a hal nem tud úszni, nem a víz a hülye.

Az internet nagyon elterjedt és már nem kiváltság csatlakozni a hálózathoz. Ma már nem csak egy tanultabb réteg netezik, akiket lenyűgöz a nagyszerűsége, akik átérzik, hogy így kapcsolatba kerülhetnek olyan emberekkel, akikkel amúgy nem lett volna esélyük. Régen az internet által kicsit kinyílt a világ is, szabadabban áramolhatott a tudás és a technika is. Ma egyébként szakmai berkekben is folyik vita, például linuxos fórumokon, hogy a felhasználónak kell-e, hogy legyen valamilyen szakmai tudása avagy sem. *

Sajnos most, hogy néptermék a net, már ez sem áll fenn. Mostmár  a legtöbb felhasználó nem tudja mi az a netikett, a fórumok TÖBBSÉGÉBEN egy névtelen mocskolódó feszültséglevezetés. Az interneten az alkalmazások készítésénél gyakran nem a használhatóság és a hasznosság  a fő szempont, hanem a "trendiség" és a dizájn. Ez nem egy jó irány, de nem lehet mit tenni és persze nem is törvényszerű, hogy kell. Nem látom értelmét a twitternek, ahogy a huszonkettedik  "ismerőskereső" alkalmazásnak és egy csomó más dolognak sem. És habár néha összefutok nagyon haszontalan, hulladék dologgal is, és kissé tán émelygek is, de nem érzem tragédiának, hogy létre jött az az alkalmazás. Mint ahogy a Zümm-bukás sem úgy bukás, ahogy azt beállítják.

 

A Zümm egy dolog, ami sokaknak a gmail használata mellett lehet hasznos is, egy plussz szolgáltatás, aminek én örültem, mint, ahogy a Google Dokumentumoknak is. A Zümm olyan, mint a kés. A kést is lehet hülyén használni, így nyilván a Zümmöt is, ahogyan az az amerikai hölgy is tette...bár erőszakos férjtől menekülő nő... Nos valószínű nem a Zümmöt cseszte el legjobban az életében.

 

 

*
Vannak megengedő és szigorúbb emberek is. A megengedők általában nagyon türelmesen válaszolnak kérdésekre a fórumokon és  képesek alapvető dolgokat is elmagyarázni, huszadszorra is. A szigorúbbak viszont amellett kardoskodnak, hogy ha az embernek fontos a számítógép, akkor azt ne teljesen készen kapja, hanem tegyen is érte valamit, alapvető dolgokat tudjon róla, ahogy a netről is. S bár szívesen segítenek, az utánajárást elvárják. A legkeményebbek egyenesen amellett állnak, hogy az internetnek is kissé nyíltabbnak kellene lennie, a felhasználóknak a fórumokról is beazonosíthatónak kellene lenniük (név, lakhely).
Hol az igazság? Hát egy alternatív valóságban, amiről majd filmet is forgatnak. Én a magamrészéről úgy gondolom, hogy a teljes megengedés nem jó út, mert ezzel tényleg mindenkinek rosszabb lesz és tényleg csak kiszolgáltatotabbak lesznek az emberek. Elvárják majd a kényelmet, ténylegesen szbadságtól fosztják meg, nem csak magukat, hanem másokat is.
Az ember egy kíváncsi faj, az internet pedig a tudás áramlását teszi könnyedebbé. Így a net az emberiség nagy találmánya, s önmagának tükörképe. A látvány sajnos kellemetlen és őszintén szólva én is egyre gyakrabban gondolkozom azon, hogy mitől ember, az ember. És meddig.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: internet buzz informatika ember zümm

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr861771040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása