HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Magas a hülyeségszennyezettség, és tovább nő az értéke

2009.01.11. 12:37 sanche

 Tegnap reggel kinyitottam az ablakomat szellőztetés céljából, s gyönyörködtem a szép kertvárosi tájban, amit a zuzmara ölelt át jeges karjával. A levegő friss, tiszta és üde illatú volt, csukott szemmel szippantottam magamba amennyit csak tudtam egyszerre. Mivel rettentő hideg volt, elég gyorsan be is csuktam az ablakot. Leültem gép elé és hamar halálhörgés-sikolyt hallattam, majd földre zuhantam és éreztem, hogy vége. Aznap a 22-ik kerület fölött volt a legegészségtelenebb a levegő Pesten. Tudtam, hogy ennyi, végem. Nagy dózisban lélegeztem be a legszennyezettebb levegőt, amit csak a városban találni lehet. Írtam egy búcsúlevelet édesanyámnak, majd gondolkodtam, hogy mielőtt hírtelen sugárfertőzést meg AIDS-et és tüdőrákot kapok egyszerre, gyorsan elharapom a cián-kapszulámat. Aztán valahogy mégse volt bátorságom ehez. Ráadásul ez a lepörög az életem egy percben sem működött nálam. Főleg, hogy már tíz perce összeszorított fogakkal a földön feküdtem. Ígyhát maradt a net. Olyat csináltam, amit még soha SENKI. Se újságíró, se tévés, se demszkys, se tarlós; Elkezdtem tanulmányozni a légszennyezettségi térképet

Először is. Nem Budapest a legszennyezettebb. Az ország fertője, környezetszennyező bombája, hazánk lányainak és fiainak méregcsepegtetője, a bűzös kénköves pokol fellegvára nem más, mint... PUTNOK!

Aki nem ismerné a bájos kis települést és környékét, hát elmondom, hogy Putnok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy kisváros. Putnokon nincs ipar, se forgalom, se közlekedés, se sok ember. Amiből sok van az az erdő, dombok és hegyek, patakok, mókusok és őzikék. Tegye föl az a kezét, aki ehelyett a putnoki táj helyett, a körútra menne tiszta levegőért? 

Budapest, bár nagyon lemaradt a putnoki fertő mögött, azért katasztrófasújtotta térségnek számít az országban. Budafok-kertvárossal nagy küzdelemben volt Csepel, de aztán lemaradt. 20 perce egyetlen autót nem hallottam sehol a környéken már akkor sem, de a szennyezettség az csak nőtt.

Vasárnapra, amikor már tényleg nincs közlekedés a belvárosba se igazából, tovább nőtt. Nem tudom, hogyan vagyunk képesek lélegezni. Magasan vezet a 22-ik kerület, 351-es értékkel, de a belváros is kezdi magát feltornászni a tegnapi budafok-kertvárosi szintre. Nemsokára náluk is olyan lesz a levegő, mint tegnap nálunk a fák között.

 

Tulajdonképpen az egészet tréfaként fel lehet fogni, mert tényleg az egész egy nagy vicc. Nem lehet komolyan venni ezeket a térképeket. Demszky hatalommániája és a Levegő Munkacsoport primitívsége mindigis kecsegtetett azzal, hogy majd megszavazzák a szmogriadót.
Én csak azt nem találom se viccesnek, se elfogadhatónak, hogy se az indexen, se semmilyen más oldalon, vagy hírben nem hallani, hogy akár egy fél szemmel is utána jártak volna a dolognak!

Sehol nem látom az index híres szkeptikus és kukacoskodó írását a Putnoki környezetgyilkolásról. Vajon miért nem? Arról miért nem tettek fel nagy kérdéseket, hogy miért pont hétvégén emelkedik a légszennyezettség, mikor szó-szerint huszad-harmincadannyi autó van az utakon? Ha az autók mennyisége ennyire nem befolyásolja a levegőt a mérések szerint, akkor miért az autókat fogják vissza? Miért az a Demszky rendel el ilyeneket, aki terepjáróval jár be a belvárosba?
Ezek ám a nagy kérdéseim. Tényleg csak az enyémek?

7 komment

Címkék: index autók hülyeség levegő putnok kerület szmogriadó szennyezttség

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr14870659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CApa (törölt) 2009.01.11. 13:54:31

A mérési eredmények jók. A légszennyezés javát NEM a gépkocsik okozzák, hanem az ipari tevékenység, a fűtés stb. Sőt, a hazai légszennyezés java IMPORT, vagyis nem mi okozzuk. Ezért lehet pl. Putnokon magas a légszennyezettség (közel van a szlovákiai iparvidék). Vagy Csepelen pl. a légi forgalom miatt. Ha folyamatosan figyeled az országos adatokat, kitűnően láthatók a szennyezett levegő áramlási viszonyai. Aztán ez a jó kis kosz képes sokezer kilométereket is közlekedni, tehát adott esetben pl. a Ruhr-vidék, vagy éppen Csernobil szennyét szívjuk.

Éppen ezért semmi értelme egy kis területet érintő, egyedi forgalomkorlátozásnak. Egész Európát érintő, komoly szabályozásra volna szükség.

Édes Anna 2009.01.11. 16:26:50

Kazincbarcika 370%, Putnok 361%

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.01.11. 16:47:01

Jee, és tényleg átvette a vezetést! Izgalmas verseny. Remélem azonnal betiltják a putnok-kazinbarcika autóforgalmat.

CApa: teljesen igaz, amit mondasz, hogy amit ott mérnek nem az autókon múlik, azonban bármit mutat az a légszennyezettség mérő, biztos vagyok benne, hogy a levegő tisztább az Északi-Középhegységben, mint a körúton. A térkép nem ezt mutatja.

Ilyen tekintetben egyébként hihetünk a szervezetünknek, már egy parkban is jobb lélegezni, mint a mellette levő aszfalton. Hát még egy erdőben.

CApa (törölt) 2009.01.11. 17:19:24

Tisztább, de nem tiszta. Nézz körül most, milyen piszkos a hó még a Mátrában is. Ez a PM koncentrációtól van, amit azon a környéken pl. a Visontai Hőerőmű jelentősen megdob. De azt nem lehet bezárni, mert nem lesz áram. Egyszerűbb az autókra fogni.

Laca@blog 2009.01.11. 17:33:49

nincs kétkedős index cikk, páros a rndszámuk :)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.01.11. 18:09:44

@Laca@blog: meg amúgyis a belvárosban élnek és marhára örülnek, hogy tisztább a levegő ott, mint a rózsadombon :)

CApa: a költői kérdés pallosa még mindig ott lebeg valakinek a feje fölött, hogy a médiában miért nem ezt a kérdést feszegetik.
De, ha elkezdenék feszegetni, akkor azt a következtetést vonnák le, hogy bűnös dolog fűteni, áramot termelni, ergo vissza a barlangokba! Középút, igazi cselekvés az persze nincs. De olvasva az újságokat és a hozzájuk tartozó kommenteket, úgy tűnik, hogy sajnos igényük sincs rá az embereknek.

Devil 2009.01.12. 10:41:37

Atomeromu? Geotermikus eromu? Miert kell meg 50 evet varni a fuzios eromuvekre? Miert nem tamogatjak az uzemanyagcellas jarmuveket? Miert kell halyhaval futeni, miert nem tamogatjak a fustszuros kazanokat? Es az ipar?
süti beállítások módosítása