HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Kritikus Tömeg tombol nagyot nyögő Budapest hátán

2009.09.23. 11:51 sanche

 

Túl vagyunk még egy CM rendezvényen. Tizenévesek, csordaösztönlények és néhány elszállt sötétzöld oda tették magukat, megszívattak, bosszantottak pár embert, aztán hazatértek és úgy gondolták, hogy tettek valamit. Valamiért.

Néhány "biciklis" elkezdte ezt a biciklis vs mindenki más. Mintha az autós egy külön kaszt lenne, de ugyanígy a gyalogos is, meg kismamák stb. Rohadtul nem így van. Tegyük fel: nekem van jogsim, a városban BKV-val, gyalog, ha kell autóval járok. Mi vagyok én, egy új faj?
Abból a tízezer bringásból a CM-ről, a 99% utazik autóval. Vagy rokona, barátja viszi, vagy neki is van jogsija. Akkor nem érdekes a környezetszennyezés, mikor NEKTEK kényelmes valami. Rejtély, hogy mikor a BKV kihirdeti, hogy buszokat vesz, kérdem én, ez a tízezer ember miért nem rohan az utcára, hogy ne merjenek több buszt venni, mert egymilliószor környezetszennyezőbb és hosszabbtávon anyagilag is rosszul járunk mint villamossal, trolival?

Az lenne a gyönyörű, ha kocsival akarna eljutni valamelyik a tízezer közül és szervezne egy autós felvonulást, mert az útlezárások miatt nem tud rendesen eljutni, ahova akar. Hirtelen csak az lesz a fontos, hogy Ő eljusson oda. És amúgyis mindent meg lehet indokolni. Ha nincs útlezárás, akkor normálisan menne a forgalom. Ha megy a forgalom, sokkal többet fogyaszt a kocsi, magyarul környezetszennyezőbb. De a többségnek célja a környezetvédés.. Elismerem, fasza érzés lehet kimenni utcára (főleg akiknek erősebben van benne a csordaösztön) egy nagy bringás partira, ott ahol amúgy a franc se akarna biciklizni... De a normálisabb emberekben van olyan gondolat, hogy _nem szívatnak meg_ más embereket csak úgy..csak játékból. Egy okostojás, nyilván több is azon puffog, hogy undorító, hogy szennyezik a környezetet az emberek, csak a kényelmükért.. Kérdezem az ilyen aranybogaraktól, hogy hol laknak? Ha nem barlangban, akkor ki ne merjék többet nyitni a pofájukat. Nem viccelek, önerővel hajtott kerékkel rendelkező szerkezet és autó közt akkora különbség van simán, mint egy ház és egy barlang közt. Ha csak ennyire telik tőletek, hogy "tedd le a kényelmes autót és biciklizz rohadék" akkor tessék követni kérésemet és húzzatok barlangokba, ültessetek fákat (és ha lehet ne is vágjatok ki). Enélkül ez az egész demagógia.

Budapest fejlesztését nem Hollandiához, meg egyéb elcseszett földönkívüli világokhoz kell mérni, hanem Bécshez, ami Európa egyik legélhetőbb városa. Nagyon egyszerű a képlete egyébként. A tömegközlekedés a legfontosabb közlekedés és ez vitán felül áll. Nem ugatnak bele "autósok" meg "biciklisek" mindenkin átgázolva. A tömegközlekedésen belül a villamosok kapják a legnagyobb szerepet, mert környezetbarát, jó közlekedési eszköz. Náluk nem azon van a hangsúly, hogy mindegy milyen jármű, csak KLÍMA legyen rajta. (meg is sültem az új villamosaikon :) )

Az emberek is mások. Nem élvezik a törvényszegéseket. Feltűnő látni, hogy a zebrán jóformán csak a külföldi megy át piroson. A bécsiek többsége, ha nem siet nagyon, akkor megvárja a szabad jelzést. Nálunk mindenki mindent felülbírál. A biciklis keresztül mehet a piroson is, meg a gyalogos is. Majd Ő eldönti, hogy ki és mi forog veszélyben. De ugyanúgy itt eldöntik az emberek, hogy mikor adóznak, mikor nem, mikor vesznek jegyet, mikor nem. És azt nem veszik észre, pl a "biciklisek", hogy az "autósok" pont azért szegnek szabályokat, amiért Ők maguk: mert primitívek és felülbírálják a szabályokat. Normál, nem veszélyhelyzetben semmi jogod felülbírálni szabályokat. Nincs jogod mérlegelni, hogy mivel hány embert ölnél meg, tehát megteheted, vagy nem.  Ilyen apróságokon múlik az egész.

Béácsben van elég sok bicikliút, de hozzáteszem, hogy nem látványosan több, mint Budapesten. Nem erre figyeltem ott a legjobban, de nem láttam olyan őrültséget, hogy autók közt van a bringaút. A városi biciklizés egy jópofa dolog, a gyalogosokhoz közelebb áll, mint az autóhoz. Én is jobbszeretek járdáról leválasztott bringaúton menni. És a legtöbb ember így van. Csak ezek a hajtáspajtás féle nehézökrök nem, akiket hallunk a médiából kiabálni.
A körútra tényleg kéne egy bicikliút, de a széles járdára, ahol egy-egy nyári napon kényelmesen eltekerek szabályosan a város egyik végéből a másikba. De, hogy őszinte legyek, nem sírnék akkor sem, ha egy parkolósávot elvennének bringaútnak. Lehet mélygarázsokat építeni.. De jól tudjuk, hogy a sötétzöld szervezetek azok ellen is tüntetnek.

Ehhez tessék mérni a várost. Amszterdam olyan távoli és más kultúra, hogy Budapest (szerencsére) nem válhat soha azzá. De Bécstől nem vagyunk távol. Még abszolút belátható az a különbség..A probléma ott van, hogy ezek a CM-hez hasonló szervezetek pont az ellenkező irányba _erőltetnek_ minket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest bkv bécs autó tömegközlekedés bicikli gyalogos

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr281401516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása