HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Sztrájk határok nélkül?

2010.01.06. 19:22 sanche

 Mikor hetekkel korábban hallottunk róla, hogy újra lesz BKV sztrájk, azért sokan elgondolkodtak rajta. A legtöbb embert dühíti a dolog, teljesen jogosan. A harmadik féllel szórakoznak a sofőrök, azokkal, akikből élnek. És mindezt egy fizetésemelésért a válság közepén, egy országban ahol nagyon sokan, ha dolgozni nem is szeretnek, az állásuknak azért nagyon örülnek. 

Érdemes kitérni rá, hogy miért sztrájkol a BKV alkalmazott? Mert megteheti. Ennél nyilvánvalóbb indokot nagy keresgélés után sem találhatnánk. Megteheti, sok embernek és vállalatnak kellemetlenséget okoz és ismétlem: megteheti. Joga van sztrájkolni és ha ezzel pénzt csinálhat, akkor miért ne csináljon? Hogy nem is keresnek olyan rosszul az átlaghoz képest a sofőrjeink? Az egy teljesen más dolog és őket nem érdekli.

De valami még mindig nem világos. Ezek a sztájkoló emberek nem féltek? Ennyire magabiztosak voltak? 
Én már a sztrájk kihirdetése után egyből elcsodálkoztam.. Mások foggal körömmel kapaszkodnak a munkájukba és igen sok keserűséget, bércsökkentést, adónövelést lenyelnek..a sofőrök meg, mint egy részeg matróz kiáll zsebre dugott kézzel az utcára és kijelenti, hogy nem dolgozik. Igen, van sztrájktörvény, joguk van hozzá stbstb.. De kérdem én, egy munkáltatónak tényleg olyan nehéz kirúgnia egy embert? Nem találhat bármilyen indokot rá? Nem szíve joga eldönteni, hogy kit és hol foglalkoztat? Szóval én ezen gondolkodtam, és csodáltam az emberek bátorságát, miközben elkezdték egyenesen szabotálni a buszok működését. Ez már tényleg felfoghatatlan volt számomra. Nem hittem el, hogy itt nem lesz megtorlás. Mondvacsinált indokkal, de jogilag teljesen szabályosan itt bizony ki fognak rúgni embereket, mert ezzel - de már a sztrájkolással is- abszolút túlfeszítették a húrt. Egy cég nem szereti az ilyen bátor embereket.

Minő meglepetés már itt is a hír. A BKV elkezdett kaszálni. Egyelőre két embert rúgtak ki. És sokakat így meg is félemlítettek. Kérdem én, megérte ezeknek az embereknek? Mit képzelnek magukról? Rájöttek végre, hogy mivel szórakoztak? Felfogták, hogy ugyanannyi fizetést kapni mennyivel jobb, mint semennyit? Vagy még mindig tragikus hősnek tartják magukat, akiket semmi nem érdekel, csak a saját kis fizetésemelésük? Őket nem érdekli a szolgáltatás, hogy másokak még rosszabb, nem érdekli, hogy a sztrájkjukkal sok embert nehéz helyzetbe hoznak..őket tényleg semmi más, csak maguk?

Most mindenesetre elgondolkozik majd a többi sofőr, hogy merre tovább. Talán átérzik, hogy a munkamegtagadás nem egy jópofa dolog. Nemcsak másnak fájdalmas, de vissza is csaphat. Ma már otthon lehet gondolkodni, hogy megérte e a család életét feldúlni ezért... Jól biztos nem esett. Majd most lehet menni krumplit szállítani, kevesebbért, esetleg messzebbre. Hétvégén nem lesz család. Nagyon kellemes lesz. Most lesz egy kis gondolkodási idő a többieknek, hogy kinek mennyit ér ez a dolog a még ott dolgozók között.

Nagyon sok olyan munkahely van, ahol jogosnak érezné az ember a sztrájkot, még úgy is, ha ez kellemetlenséggel járna kivülállóknak szintén. De ezek közt nincs ott sem a BKV sem a MÁV.

 

 

Nem szerettem volna abba az irányba elvinni a témát, hogy milyenek a buszok állapota, mert jól tudjuk, hogy nem eről szólt a dolog. Azért annyit még hozzáfűznék, hogy mindemellett sokkal több buszjárat van(villamos, metró, troli kárára), mint amennyi egészséges lenne a szó szoros értelmében, de átvitt értelemben is. Pont annyi a kiöregedett busz, mint amennyi járatot trolira és villamosra kellene cserélni. Erről a témáról itt és most ennyit, s ne többet.

 

 

3 komment

Címkék: bkv sztrájk szakszervezet buszsofőr

A bejegyzés trackback címe:

https://elakadasjelzo.blog.hu/api/trackback/id/tr371652335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2010.01.06. 19:44:57

Első osztályú post, és színtiszta igazság.

A mávon, bkv-n, reptereseken, közszolgákon (tanár, eü) ebben az országban még senki nem sztrájkolt. Mert már másnap nem lenne munkahelye.

Nagyon helyes, hogy ezektől a tetvektől is kirúgtak már 1-2 arcot.

Mit bohóckodnak ezek? Havi 10ezres bérletért cserébe a 139es buszon retúrba lecumizhatna egy 90-60-90-es topmodell!

Mondjuk az fix, hogyha lejár a bérletem, nem veszek újat egy ideig, én is SZTRÁJKOLOK. Előtte kifizettem a szolgáltatást, ők nem szolgáltattak, akkor meg majd igénybe veszem, de nem fizetek.

Az egész bkv-t fel kéne számolni, és nulláról újraépíteni, (busz)vonalak nagy részét privatizálni., stb.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.01.06. 20:20:03

@Kivlov: jobban belegondolva még annyit tennék hozzá, hogy a szakszervezeti elnökök (tizenkét darab), havonta közel egymillát kap (az egyéb juttatásokat nem is leszámolva!). Ennek a tizenkét ember fizetését esetleg szétosztanám a buszsofőrök közt jelen helyzetben, és nem érezném úgy, hogy "mi", földi halandók jártunk rosszabbul.

Kivlov 2010.01.06. 20:28:28

@sanche:

Jaja, azokat is rég főbe kellett volna lőni...
süti beállítások módosítása