HTML

Dupla index

Többnyire index híreket kívánok kommentálni.

Friss topikok

Linkblog

Erkölcsi alapunk van olimpikonoknak pénzt nem adni

2012.10.12. 20:24 sanche

Az a fránya-fránya káröröm. Nem tagadom, hogy megérintett egy pillanatra a kibontakozó és egyben lényegében eldőlt Janics-ügy kapcsán, noha nem jártam jól, igaz rosszul se.
Kezdjük ott, hogy én nem akarok Janicsra semmi rosszat mondani, nem érdekel, hogy mit és hol csinál, pont úgy, ahogy eddig se, és bizony az ország lakossága nagyrészt ugyanígy van ezzel. És valahol itt van a kutya eltemetve.

Magyarországon a politika, régi jó üzbég paraszt módra azt szajkózta, hogy a profi sport mennyire fontos a NÉPNEK. Valójában csak arra jó, hogy bizonyos politikusok elit klubokban dicsekedhessenek, illetve, hogy ingyen kimehessenek nemzetközi sporteseményekre VIP szektorokba és a sajtónak nagyokat nyilatkozhassanak.

Persze nem mondják ezt ki direktbe, gyorsan üssük is le az érveket hát:

1: Profi sport nélkül a gyerekek nem sportolnának, így egészségtelenül élnének.

Cáfolat: Az emberek SOHA nem miattuk mennek sportolni. Az ember azért sportol a munkája mellett, mert SZERETI csinálni. De főleg, akkor tud sportolni, ha normális áron hozzájuthat. Ez ma Magyarországon NEM így van..És noha kiemelten sikeres olimpianemzet vagyunk, Európa egyik legkevesebbet mozgó lakossága a miénk. Akárhányszor járjuk körbe a témát, mindig oda jutunk, hogy a profi sport lehet akármilyen, ha a tömeget akarnák egészségesen tartani, akkor profik helyett amatőröket, olcsó sportlehetőséget kéne teremteni az embereknek. Ma 16 éveseket sok sportklubba be sem engednek, vagy csak eszeveszett pénzekért, csak mert Ők már öregek, hogy profikká váljanak és az nem érdekli a klubokat. Sem az államot.

2: Hírnevet szerez nekünk az olimpiai arany.

Cáfolat: Miféle hírnevet? Könyörgöm, hány litván olimpiai aranyéremről tudunk, hány argentin arany vagy ezüstérmes nevét tudjuk? A legeslegtöbbünk sehányat. Na pont ennyire híresek a magyar érmesek külföldön, a világon senkit nem érdekel, hogy egy nézetlen sportban ki és mit ér el. És ha egymillió emberből egy tud mondani, egy argentin olimpiai győztest triatlonból, akkor mi van?

3: Azért kell a támogatás, mert erre tették fel az életüket és profin csinálják.

Cáfolat: A kevesen adózók országa vagyunk, de azért vannak így is 1-2 millióan. Ha már adóznak, akkor tisztességes emberek is. Keményen dolgoznak, jó részük korán kel és minden nap sokat dolgozik, eltartják az ország nagy részét. Netén ez nem profizmus? Rengetegen tanulnak keményen, gyerekkoruk óta, és aztán ezt teszik főiskolán és egyetemen, csak azért, hogy dolgozhassanak keményen nem tíz, nem húsz évet, hanem sokkal többet, a bizonytalan nyugdíjig, eltartva sok munka és tanuláskerülő embert. Hát ezek az emberek sokkal inkább megérdemelnének életjáradékot! Egy sportriporter, aki mondjuk életében nem dolgozott, elfogadom, hogy elámul azon, hogy valaki hétkor kel naponta, hogy sportoljon... de itt árulom el neki, sokan vannak, akik még korábban kelnek fel és kevesebb örömük van, s nem kevesebb energia a munkájukban, így csak ezért nem kell külön sportolót isteníteni.

Nagyjából ezek a fő érveik, mind gyenge lábakon állnak. Ezek alapján az országban bárki jogosult lehetne az életjáradékra, ilyen-olyan indokkal.
És az a legszörnyűbb, hogy egy elenyésző kisebbség bemagyarázza a sportolóknak, hogy nekik ez alanyi jogon JÁR, ők pedig talán el is hiszik. Janics Natasának TELJESEN természetes, hogy havi százezreket kap _csak úgy_ amibe a felkészülési és egyéb pénzeit nem is számoltuk, amit szintén az államtól kap. És ezek után az is természetes neki, hogy elmegy egy másik országba, kapja innen MAGYAR adózók pénzét, miközben Ő máshol keres még ennyit.  És meg se fordul a fejében, hogy le kéne mondania a járadékairól, mert az amúgy sem túltanult fejét az említett kisebbség tele beszélte, hogy ez neki jár. És nem érti, hogy az embereknek mi a baja ezzel az egész helyzettel.

Kedves emberek! A sportolók NEM hősök. Nem értünk dolgoznak, hanem magukért. Profi sportot államilag csak olyat szabadna támogatni valamennyire, ami pénzt is hoz, mert van igazin nézettsége. Amerika a töredékét fizeti ki a sportolóinak, Janics konkrétan éhen halna ott, mert a sportjából nem élne meg nézőkből, így az állam se támogatja.

Az osztrákok is lehetnének hiper-szuper olimpikon nemzet, ha ők is milliárdokat dobnának ki nézetlen sportokra, ahol sokkal kisebb a verseny. Mégsem azok. Viszont a téli sportjaik nagyon nézettek és profitálnak is belőle, a gazdaságuk nagyon erős, az emberek pedig sokkalta sportosabban élnek, mint a magyarok, mert ők lószardobálók és hosszútávülők helyett tömegsportot támogatnak.

Azt kell belátni, hogy Janics "árulásával" semmivel sem érdemli meg kevésbé az életjáradékokat, mint egy olyan olimpikonunk, aki itthon marad. Az a pénz, amivel őket támogatjuk és a profi sportot, egyszerűen rossz kezekbe kerül. A zenészek szerintem sok mindenben hasonlítanak a sportolókra, szerencsére azonban őket csak kedvezményes (bár azt sem értem mire föl) adózási lehetőséggel támogatom. Egyébként meg a hallgatóikból élnek. Vannak tehetségtelen zenészek, aki valami népszerű dolgot csinálnak és emiatt jól keresnek és vannak, akik lehetnek profik, de nincs igény rájuk, így nem élnek olyan jól.
Ez az élet rendje. Sem a sportszövetségnek, sem Janicsnak SOHA nem volt erkölcsi alapja ilyen támogatásokat kapni. Nem Ők a hibásak, hanem, akik nagyvonalúan bután és arrogánsan elszórják ezt a pénzt. Én rájuk haragszom. És direkt örülök janicséknak, aki ezzel is bizonyították; az ország semmivel sem lesz rosszabb nélkülük, létezésük és a sporteredményeik nem érdekli a világot. Janics pedig bizonyítja, hogy mindig, mindent csak magáért csinált, akár egy könyvelő, vagy egy pék, soha sem értem, de még csak azokért sem, akik most óriásit csalódtak benne és nem értik az egészet. Pedig az egyenlet világos, fel kéne ébredni, hát jó reggelt!

Szólj hozzá!

Címkék: index politika olimpia támogatás kenu sportolók polimpikon janics kajak

Cégek, melyeknek az állam segít

2012.02.12. 11:59 sanche

A médiák megemlékeztek arról, hogy sokadszorra is elbúcsúztatta saját magát a Malév, legutoljára szombaton a Lágymányosi hídon.

Szép komótosan sétáltak a pilóták és más ex-dolgozók, és többek közt tömött 103-as buszokat akadályoztak a közlekedésben..Ők persze erre nem is gondolva, mint valami mártírok mentek, integetve mindenkinek. Mintha érdekelne bárkit is.

 

Én addig a pontig mindenkit nagyon sajnálok, hogy elvesztette a munkáját. Ez tényleg nagyon rossz és átérzem az ilyen ember tragédiáját.
De innentől kezdve álljunk már le.. Ha az én cégem megy csődbe (melyet nem támogat agyon az állam!) ki fog siratni? És valóban nekünk is mások napját tönkretéve kell utakat lefoglalnunk? Egyáltalán a rendőrség miért engedi ezt? Nincs elég nagy terünk, hogy ott sirassák meg magukat?
Mint mondtam egy cég bedőlése sosem jó dolog, de például a Malévra nem volt semmi szükség. Évek óta termeli a veszteséget, hasznot meg nem hoz. Amiket mondanak, hogy nagyon fontos infrastruktúra stb, az mese habbal. A reptér, az fontos infrastruktúra.
De azon belül, hogy milyen társaság jön, az teljesen mindegy az országnak. Ahol dolgozom, egy magyar, de már eléggé nemzetközi cég, rendszeresen kell kimennünk messzi országokba és gyakran fogadunk is ügyfeleket. A legritkább esetben használták a Malévot és nem azért mert Malév ellenes lenne bárki, hanem azért, mert így jött ki mindig...

Hagyjátok már, hogy a piac határozza meg a társaságot..Ha jönne egy társaság, ami jobban és olcsóbban tudná a BKV-t vagy a MÁV-ot működtetni, akkor nem ezeket a cégeket kéne siratni, mert az emberek csak jobban járnak.

 

És ezzel a tömény önsajnáltatással onnan kezdve, hogy sajnáltam az állása vesztett dolgozókat, odáig jutottam, hogy már csak csupa rosszat tudok kívánni ezeknek az embereknek.
Kedves állami, vagy részben állami cégeknél dolgozó emberek! Örüljetek annak, hogy van még munkátok, mert a veszteség termelés egy bizonyos szint fölött NEM természetes! Egy bizonyos szintig a belföldi tömegközlekedés lehet veszteséges, de egy Malév nem.
Érdekes, hogy mindig azoknál a cégeknél van mindig a legnagyobb hiszti, melyekben benne van az állam keze. Hozzászoktatok a könnyű munkához, ahhoz, hogy a profit számotokra nem fontos, mert az állam majd segít.. Hát ébresztő emberek, főleg a stratégiailag nem fontos cégeknél, de amúgy mindegyiknél igenis fontos a profit. És ha sz.rban van a cég akkor el kell fogadni, hogy kevesebb, akár sokkal kevesebb jut a dolgozónak! Ez esetben nem sztrájkolni kell, hanem elfogadni, vagy keresni más céget! Ha pedig csődbe megy, akkor meg szépen siratni kell, de nem ráerőszakolni mindenkire!

Speciel a Nokia kiköltözése egyébként fájdalmasabb, mert nem csak elvesztik az emberek a munkájukat, de ráadásul egy GDP termelő (és nem rabló) vállalattól is elesünk.


Olvasom több helyen, hogy "fogjunk össze és mentsük meg a Malévot".
És ehhez minek kiabálni? Fogj pár száz milliárdot és mentsd meg! Mi tart vissza? Ja, hogy nincs pénzed, ezért úgy gondolod, hogy a profitot termelő cégeknek és embereknek kéne a kis luxusjátékotokat életben tartani? Micsoda undorító, arrogáns és szánalmas viselkedés...

 

 

 

Szólj hozzá! · 2 trackback

A háború jó oldala?

2010.08.24. 17:02 sanche

 

 
Megdöbbenve olvastam az alábbi cikket a címlapon, melynek az volt a címe, hogy Magyarország a jó oldalon harcol, és mellesleg így is fejeződik be.
 
A háború nem volt jó régen sem és minden bizonnyal elkerülhetőek lettek volna mindig is, ha az észérvek irányítják az emberiséget. Háborúban, ahol ember, embert öl, sosem lehet jó oldal.
A második világháborúban tényleg mi voltunk a rosszak? Egy angol ember lehet, hogy ezt mondaná, de mi tudjuk, hogy az őseink azért nem voltak rosszak és gonoszak, sőt, merem állítani, hogy nem rosszabbak, mint a franciák, vagy az amerikaiak. Nem volt ott se jó oldal, se jó cél. Ostoba háborúk voltak, egy megőrült világban, sokak aljas érdeke szerint. 
 
Sokan mondják, hogy nem kell a hippi szöveg, a háború tényleg rossz, de az emberi természet alapja és punktum. Igen, nos lehet ezt mondani, de hány alapja van az emberi természetnek? Azok az országok, melyek régóta békében élnek egymás mellett, gőzerővel fejlődve, tán ott nem emberek élnek? Pl Svédország és Norvégia? Hogy a fenébe nem rohanják le egymást? Miért fejlődnek, ha nem költenek olyan nagy pénzeket a háborúkra?
Az, hogy a harci fejlesztésnek köszönhető a nagy fejlődés, egy nagy és buta képmutatás a gyerekeknek és az amerikai felnőtteknek. Valóban sok olyan dolog van, amiket katonai kutatások során fejlesztettek ki és azokat ma használjuk, de ez csak azért lehetséges, mert óriási összegeket fejlesztettek a haditechnika fejlesztésébe. Ugyanazokat a dolgokat, ugyanazok felfedezték volna hovatovább hidrogénbomba nélkül is. Így onnan érdemes megközelíteni a dolgot, hogy a háborús fejlesztések sok mindentől fosztották meg az embereket, mert értékes tudósok, értékes technológiával a hadiiparban voltak kénytelenek kutatni. Ki tudja milyen találmányoktól lettünk -ideiglenesen- megfosztva.
A háborúnak semmi előnye nincs a békés fejlődéssel szemben, s háború és béke közt csupán az észérvek ereje illetve annak teljes hiánya a különbség.
 
Amerika egyébként nem tanult az oroszok hibájából. Az oroszok is beleöltek sok-sok pénzt afgán háborúkba és nem nyertek semmit. Afganisztánban nem lehet nyerni. Irakban lehet győzni, ott van olaj, de Afganisztánban még az sincs. Az oroszok kissé szégyen szemre visszavonultak, s tessék, most USA és csatlósai rohamoznak, teljesen feleslegesen.
 
Továbbá ne feledjük, most az az ország játssza a világ csendőrét, melynek határain belül tán még a 70-es években is külön WC volt a fehéreknek és feketéknek.
Ha visszamehetnénk az időben, jogos lenne-e lerohanni amerikát az akkori primitívségéért? Jogos lenne-e bombázni és meggyilkolni ezért a rasszizmusért az embereket? Ha ezt megtenné valaki, akkor tényleg ők lennének a jók? Azért mert elvileg a jó ügyért harcolunk?
De hozhatnánk bármilyen hasonló időutazós példát, és nem véletlenül, ugyanis Afganisztán összességében több száz évvel le van maradva a nyugati(illetve a keleti) világtól.
Nem szabad mentegetni az erőszakos tálibokat, nem szabad mentegetni magát az erőszakot és a JELENLEGI kultúránk szerinti embertelenséget, de gyilkolni az igazunkért, ugyanolyan értelmetlen, mint maga a tálib embertelenség.
A fejletlen civilizációk az emberiség történetében sajnos általában erőszakosak voltak, fajgyűlölők és sokszor kegyetlenek. Sok évszázad  kellett ahhoz is, hogy a barbár, bálványimádó, vérengző tengeri rablókból most jóléti agrárország lett Dánia helyén. 
Afganisztánnak és a világnak kétféle módon lehetett volna jót tenni. Az egyik, ha az ÖSSZES pénzt, amit eddig háborúra költött az USA, szépen nekik adta volna. Minden afgán gyermek fizetett külföldi egyetemen tanulhatott volna, az összes hegytetőt arannyal lehetne kikövezve. Lássuk be, a pénznek nem csak háború kirobbantó ereje van, hanem békítő is. Nézzük csak Dubajt például. 150-200 éve még szigorú muszlim törvények voltak ott, a térség kalózpartjáról volt híres és bizony naponta köveztek meg embereket.
Mi van most? Szigorú törvények, de turistabarát civilizáció és luxus mindenfelé.
 
De ne essünk a ló túloldalára. Én nem mondom, hogy ezt kellett volna tenni, hogy minden fejletlen népséget pénzzel kéne kitömni. Csak simán békén kéne hagyni őket. Amíg háború van, jó oldal nincs, csak a filmekben esetleg.
És ha már filmek. Akciófilm színészből kétféle létezik. Az egyik a Stallone típus. Az a fajta, aki a való életben soha nem érezhette milyen az a háború, milyen ismeretlen embereket ölni és milyen barátokat veszíteni el miatta, ráadásul a fajtája azt is kiügyeskedi, hogy neki ne kelljen harcolnia igaziból. Ugyanakkor a filmekben erőszeretettel mutatja be, hogy a háború milyen tökös dolog és, hogy ölni nem gond, mert az ellenség mindig csupa rossz ember. A filmvásznon kívül pedig úgy csinál, mintha tényleg harcolt volna és ennek tükrében helyesli a nagy háborúkat.
A másikfajta akciószínész a Jet Li-féle, de mondhatnánk Jackie Chant és akár Bud Spencert is. Ők tényleg tudnak harcolni és mégis többször kifejtették, hogy az erőszakot megvetik, a háború és az önbíráskodás pedig sosem vezethet jó dologra.
Szeretném hinni, hogy nekik van igazuk és nem egy Stallonénak, aki szerint egy háború a jóról és a rosszról szól.
 
És még egy utószó utáni utószó. Mikor olvastam azt a részt, hogy a tálib forradalom nem olyan romantikus, mint ahogy azt sejthetnénk, egyből Móricz Zsigmondra gondoltam. Móricz Zsigmond ugyan még nem tudtahtott "hősi 56-os forradalomról", de hősi 1948-asról már igen. Meg volt győződve az első világháború előtt, hogy jó dolog az a háború és szükséges is. Tudta, hogy halállal jár, de a mesékben a halál sem szörnyű. Az írásai is efféléket üzentek. Aztán a harcokba lelkesen, önként ment hadi tudósítónak, ahol megtört benne valami. Felfogta, megértette, hogy a háború kegyetlen és a józan ész elleni bűn. Eztán háborúellenes írásokat kezdett írni. Móricz, bár nagy közönség előtt, azt hiszem nem köveztette meg magát, de az biztos, hogy meglátta az igazságot: a háború, a véres forradalom, sosem romantikus és sosem jó. Van aki ezt belátja háború nélkül, van akinek pedig bele kell csöppennie. Sokan fizették meg az árát annak, hogy a háborút szükséges és jó dolognak tartották, de azoknak ki fog fizetni, akik háborúban haltak meg, úgy, hogy nem akartak harcolni? 

 

Szólj hozzá!

Címkék: usa háború forradalom afganisztán magyaroszág

Ahol a Sólyom is gyalog jár, s szárnyak nélkül repül

2010.06.28. 19:28 sanche

 Szokjuk a gondolatot: új köztársasági elnökünk lesz!

Mit kel tudni Nyál Pálról? Egész életében csak talpat nyalt, ráadásul hihetetlenül látványosan és nem mindig hatékonyan. Neki való feladat az államfőség...Majd jutalomból évente egyszer megcsókolhatja az angol főboszorka kezét és ha pechje van Ő megy Angliába, akkor nem csak jól megázik, de még lehet, hogy megkínálják a királynői rohadt almából, amire olyan büszkék(nálunk a piacon se mernék árulni..). Szóval ezt kapja, a francot érdekel.

 
A madarunk is csak egy populista pintyeszű záptojástojó vén kecskesólyom volt, az is megérdemli a sorsát, miszerint, hogy szeretett pártja szúrta hátba. Pedig nemrég még nem gondolta, hogy így fognak alakulni a dolgok. Igen, Fidesz 2/3-ért a maga módján megtett mindent, de abban a kétharmadban nem szerepelt kirepülés a palotájából. Megjárta. A demokráciát és az ezzel járó ésszerűséget is egész élete során csak bizonyos időközönként hirdette. A köztársasági ülnökként elkövetett éveit ismerjük, a Fidesz butaságait meg a szélsőségeket igazából csak nemrégiben kezdte elítélni az amúgy elítélni és beszélni szerető szárnyatlan szerencsétlen. Régebbi élete is ilyen volt. Mikor javában az NDK-ban volt egyetemi tanár(segéd), akkor is valószínűsíthetjük, hogy kevésbé zavarta széplelkét a demokrácia sárba tiprása, lévén, hogy Az NDK éppenséggel nagyon nem volt demokratikus ország. Sőt, Magyarország kispista volt az NDK-hoz képest. Na, ha egy olyan kommunista világban valaki egyetemi tanár, jogászként, hát az bizony tud valamit. Mindenki eldöntheti maga, hogy mit.
 
Lassan eljön az idő és tényleg útjára engedhetjük a madarat és jön Pál, akiről már írtam, hogy nyalógép és nos elvárhatjuk, hogy majd aláírja, amit elé dugnak (ha nem írná alá, az se jelentene semmit) és ennyi. Annak kimondottan örülök, hogy köztársasági elnököt nem a nép választ.
Egyrészt, mert nem számít ki az elnök, másrészt, a nép az hülye, harmadrészt pedig minek dobjunk ki rá több milliárdot egy szavazásra? Ha már itt tartunk, eleve szavazást fölösleges tartani. Elég egy egyszerű algoritmus, ami négyévente kidobja, hogy mi az ábra. Arról is dönthet, hogy most ez kétharmad-e vagy sem. Szerény véleményem szerint összességében most is valami ilyesmi működik, mert végülis a politikusok azt mondják, hogy az ország kétharmada felruházta őket... Nos, ebből annyi igaz, hogy az ország szavazóképes lakosságának a hatvannéhány százalékának, az ötvenvalahány százaléka ruházta fel őket, de szerintem Ők is csak azért, mert azt hitték, hogy ez a Harry Potter, a büdös manót meg ruhával küldték el a fenébe.
Nem ígérem, hogy a szoftver elhozza a megtestesült jólétet, de rosszabb se lenne, mert  (igen ezt a dolgot kerülgetem már egy ideje) végsősoron nem csak az mindegy, hogy ki fog kezet a banyakirálynővel, hanem az is, hogy melyik párt hány képviselővel éldegél adópénzből. Összességében nagyon elrontani a dolgokat nem tudják. Senki sem tudja. Annyian megpróbálták, de nem sikerült senkinek hiszen amatőrök ezek. Az ország továbbra is fejlődik szép lassan, csak-csak épülnek új dolgok,  egyre több ember eszik választékosan, egyre több az új autó stb. 
 
Hölgyeim és uraim, kijelenthetem, hogy a fejlődést már egy Vona-Morvai-Retkes gerincű szdsz-jobbik pártmutációs torzszülött sem tudná megállítani, ami azt jelenti, hogy öregkoromra, bárki is lesz hatalmon odáig, bár nyugdíjam nem nagyon lesz, de a szélesvásznú LCD TV viszont hétköznapi dolog lesz, ugyancsak az ingyenes 50 nézetlen csatorna, köztük egy éjjel-nappal mindig Bud Spencer-t és Terence Hill-t adó. Egy pizzakészítő gép szerény lakomban még és a boldogságomat és azt a tudatot, hogy sokat fejlődött a világ az elmúlt évtizedekben, semmi sem veheti el. És nekem ennyi elég. Bár napjaim boldogságát eddig sem a kormányzó pártok neve határozta meg és nem is fogja eztán sem. És ne legyen kétség, ha az Országos Nemzeti Genetikai Kommandó kihozza, hogy Jézus egyenesági leszármazottja vagyok, akkor is csak pizzát fogok zabálni. Mondom, ettől a csodálatos jövőtől nem tud a politika elijeszteni.
Javaslatomat remélem felkarolja a köz.
 
És csak, hogy kerek legyen, énekeljünk egy nótát: Szállj el kismadár..!

Szólj hozzá!

Címkék: jövő választás fidesz pali köztársasági elnök poltika sólyom:lászló

Magyarul: Zümm, nem nagy bumm, de nem is Buzz

2010.02.18. 17:45 sanche

 A Zümmről sok rosszat lehet hallani, ebből tudhatjuk, hogy  a Google nem költött pénzeket a hírportálok megfizetésére, mint ahogy tették valószínűleg az Avatar forgalmazói(minden hírportálon UGYANAZ a rendkívül pozitív kritika és többször kiemelve, hogy nem érdemes letölteni.) Ugyancsak gyanúsak egyes Aple termékek...

Szóval nem ismeretlen a fizetett reklám a médiában, sehol sem. A Zümm viszont biztosan nincs pénzelve, mert a portálokon a negatívumai kerülnek reflektorfénybe, olyanok is, amik egyáltalán nem kellemetlen problémák.

A Zümmöt sajnos itthon is sokan "buzzozzák", amihez nem tudom milyen elaljasult fül kell, hogy szívesebben halgassa, mint a "zümmöt". Persze, "íbúk" és önkéntes angol gyarmatiság világában élünk, úgyhogy ezen nem is csodálkozom.

 

A Zümm egy olyan szolgáltatás, melyet a gmailhez kaptak a felhasználók. Lehet használni, de nem muszáj. A "megtalált az erőszakos férjem a zümm miatt" történetek, meg nem a Google számára a kínosak elsősorban... hogy is mondják? Ha a hal nem tud úszni, nem a víz a hülye.

Az internet nagyon elterjedt és már nem kiváltság csatlakozni a hálózathoz. Ma már nem csak egy tanultabb réteg netezik, akiket lenyűgöz a nagyszerűsége, akik átérzik, hogy így kapcsolatba kerülhetnek olyan emberekkel, akikkel amúgy nem lett volna esélyük. Régen az internet által kicsit kinyílt a világ is, szabadabban áramolhatott a tudás és a technika is. Ma egyébként szakmai berkekben is folyik vita, például linuxos fórumokon, hogy a felhasználónak kell-e, hogy legyen valamilyen szakmai tudása avagy sem. *

Sajnos most, hogy néptermék a net, már ez sem áll fenn. Mostmár  a legtöbb felhasználó nem tudja mi az a netikett, a fórumok TÖBBSÉGÉBEN egy névtelen mocskolódó feszültséglevezetés. Az interneten az alkalmazások készítésénél gyakran nem a használhatóság és a hasznosság  a fő szempont, hanem a "trendiség" és a dizájn. Ez nem egy jó irány, de nem lehet mit tenni és persze nem is törvényszerű, hogy kell. Nem látom értelmét a twitternek, ahogy a huszonkettedik  "ismerőskereső" alkalmazásnak és egy csomó más dolognak sem. És habár néha összefutok nagyon haszontalan, hulladék dologgal is, és kissé tán émelygek is, de nem érzem tragédiának, hogy létre jött az az alkalmazás. Mint ahogy a Zümm-bukás sem úgy bukás, ahogy azt beállítják.

 

A Zümm egy dolog, ami sokaknak a gmail használata mellett lehet hasznos is, egy plussz szolgáltatás, aminek én örültem, mint, ahogy a Google Dokumentumoknak is. A Zümm olyan, mint a kés. A kést is lehet hülyén használni, így nyilván a Zümmöt is, ahogyan az az amerikai hölgy is tette...bár erőszakos férjtől menekülő nő... Nos valószínű nem a Zümmöt cseszte el legjobban az életében.

 

 

*
Vannak megengedő és szigorúbb emberek is. A megengedők általában nagyon türelmesen válaszolnak kérdésekre a fórumokon és  képesek alapvető dolgokat is elmagyarázni, huszadszorra is. A szigorúbbak viszont amellett kardoskodnak, hogy ha az embernek fontos a számítógép, akkor azt ne teljesen készen kapja, hanem tegyen is érte valamit, alapvető dolgokat tudjon róla, ahogy a netről is. S bár szívesen segítenek, az utánajárást elvárják. A legkeményebbek egyenesen amellett állnak, hogy az internetnek is kissé nyíltabbnak kellene lennie, a felhasználóknak a fórumokról is beazonosíthatónak kellene lenniük (név, lakhely).
Hol az igazság? Hát egy alternatív valóságban, amiről majd filmet is forgatnak. Én a magamrészéről úgy gondolom, hogy a teljes megengedés nem jó út, mert ezzel tényleg mindenkinek rosszabb lesz és tényleg csak kiszolgáltatotabbak lesznek az emberek. Elvárják majd a kényelmet, ténylegesen szbadságtól fosztják meg, nem csak magukat, hanem másokat is.
Az ember egy kíváncsi faj, az internet pedig a tudás áramlását teszi könnyedebbé. Így a net az emberiség nagy találmánya, s önmagának tükörképe. A látvány sajnos kellemetlen és őszintén szólva én is egyre gyakrabban gondolkozom azon, hogy mitől ember, az ember. És meddig.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: internet buzz informatika ember zümm

Mit ér a hit?

2010.02.12. 13:43 sanche

 Az Index kis közvéleménykutatása a hitről nem hivatalos felmérés és éppen ezért gyakorlati jelentősége nincs. Sajnos.

És bár, néhány száz/ezer ember részvétele egy ilyen kutatásban nem mutathat teljes képet, azért én nagyon kíváncsi lennék az eredményre, ha egy teljes, országos közvéleménykutatáson ugyanezeket a kérdéseket tennék föl. 
 
Nagy hiba keresztény országként tekinteni magunkra, mégha a politikusok szeretik az egyházat, mert azon keresztül kényelmesebb becsapni és irányítani az embereket. És bizony ezért még sokáig csak álmodozhatunk Csehországról, illetve az igazi szabadvallásról, ahol TÉNYLEG lehet bármilyen vallása az embernek, s ezért nem a szomszédnak kell fizetnie. Mindenki eltartaná a saját egyházát és mellesleg adózna is az adomány után is. Tán egyszer megérjük.
 
Addig is lehet töprengeni, hogy mi az ateizmus illetve mi az evolúció elmélete. Egyik sem hit, bár ezt még a "hívőik" közt sem mindenki osztaná.
Ez egy olyan dolog, mint a "majmoktól származunk" eszme, melyet az evolúciós elmélet kigúnyolására találtak ki, ugyanakkor ma is számos "hívő ateista" mondogatja. Pedig az evolúció pont nem azt mondja ki, hogy a majmoktól származunk, mint ahogy ez az egész nem is hitkérdése. Az elmélet csupán a közös ősökről beszél. Nem a majmok gyermekei vagyunk, hanem azoknak a relatíve közeli rokonai.
 
Sajnos az ateizmus sem mindig az, ami. Sokan tényleg hisznek benne és nem találják helytelennek a kérdést sem, hogy "Ön miben hisz? Az ateizmusban?"
Akik hisznek az ateizmusban azok, azért hisznek benne, mert ez volt legközelebb hozzájuk és nem azért, mert nagyon elgondolkodott volna. Ugyan azért ateisták, mint amiért a zsidó a zsidó, a katolikus meg katolikus; kizárólag a közeg miatt.
 
Hinni nem érdemes az ateizmusban, mert az, az ateizmus kicsúfolása. Ez nem hit kérdése. Ez nem válasz a "nagy" kérdésekre. Ez csak egy irányt mutat egy olyan helyzetben, ahol kívülállóként szemléljük a Világegyetemet. Azt a Világegyetemet, amihez igazából nem sok közünk van. A vallások és a hitek, azok viszont emberi dolgok. Ember által kitalált mesék, babonák, melyek csak rólunk szólnak, mi vagyunk a közepe. Pedig még csak a Tejútrendszernek sem vagyunk mi a közepe.
Az ateizmus nem ismerheti mindenre a választ. Az ateista gyakran mondja azt, hogy "nem tudom". Kitalál és ki is kell találnia elméleteket, melyeket megpróbál bebizonyítani...De ez sosem jelenti azt, hogy megvan győződve róla, hogy így van, illetve, hogyha az elmélettel ellentétes bizonyítékot talál, akkor sem vallja be, hogy téves volt az elmélete.
 
Én már csak annyit kérdezek, hogy mikor jön el az az idő, mikor mindenki eltartja a saját egyházát, s mikor teszik fel helyesen az ateizmusra vonatkozó kérdést a közvéleménykutatásokban? Mert én nem tudom. Nyílván vak hittel tudnék rá válaszolni.. feltehetőleg tévednék.
 
Mit ér a hit, kinek hány forintot? Egyszerű kérdés és mindenki tudna válaszolni rá. Nem kell megsértődni, nem kell mást bántani és főleg nem kell erőszakoskodni. 

Szólj hozzá!

Címkék: evolúció felmérés hit kereszténység ateizmus

A dohányzás elleni harc és az ártatlan áldozatok

2010.02.02. 20:22 sanche

 Az én szubjektív véleményem az, hogy a cigarettás blogot valóban be lehetett zárni egy normális országban. 

A dohányzás egy nagyon kényes téma, s igen kemény törvények vannak már most is jelen, ami a reklámozást és terjesztést illeti. A fent említett blog pedig egyfajta reklám volt. Habár maga a készítő egy nagyon kultúrált blogot hozott létre, gyakran cigarettás embereket nevelő (ne szemeteljenek, ne gyújtsanak rá tömegben..) irományokkal is feltűnt. Azonban már ez is és a különböző kis tesztek egyfajta reklám volt, a kommentezők közt pedig, nem egy bevallottan kiskorú volt, gyakran hajmeresztő szövegekkel. Ennek függvényében aláírom, jogos lenne bezárni a blogot, habár nekem sosem jutott volna még elméletben sem eszembe a dolog. Ha nagyon szigorú lettem volna, akkor köteleztem volna a bloggert, hogy nagyon keményen cenzúrázza a blogot, tehát, ha bármi olyat lát, hogy valaki meséli a vadászkalandjait, hogy hol (tiltott helyen) cigarettázott, vagy ha látja, hogy kiskorú, akkor azonnal tiltsa a blogról.
Az Index részéről pedig annyi, hogy nem kitenni címlapra. Aki szerette, mert igényes blog volt, függetlenül attól, hogy cigarettázott-e vagy sem, az majd megkeresi maga.
 
De tudjuk, nem ez történt. A blogot bezáratták. Fejet kell hajtanuni a döntésnek.
 
Ami miatt mégis elszomorító a döntés az az a tény, hogy nemhogy ez az ország nem egy "normális" ország, de még földrajzilag a közelünkben sincs olyan. És úgy általában egész Európában alig. 
A cigaretta egy undorító, káros dolog, amire bután rászokott az emberiség, s így-úgy a kultúrákba is befészkelte magát(ami mellesleg még nem lenne ok arra, hogy nagyobb teret adjunk a dolognak). A dohányzás veszélyes, haszontalan és kellemetlen, nem csupán annak aki él vele, hanem annak is, aki a közelében van.
 
Tisztázni kéne, hogy mi a cél. A hivatalos álláspont az, hogy a törvények célja a dohányzás mértékének csökkentése. Tudjuk, hogy ezt hogyan lehetne elérni: Szigorú törvények meghozatalával és betartatásával. Például számomra régi rejtély, hogy a közterületen való dohányzást miért nem tiltja törvény. Engem nem érdekel, hogy mekkora adót vetnek ki rá, mert sokkal kevesebben nem fognak nem dohányozni. Engem az érdekel, hogy ne szívjak cigarettafüstöt, mert másnak van egy ilyen káros szokása. Ezt pedig közterületi tiltásokkal lehetne bevezetni. Ilyen egyszerű. Lásd Szingapúrban tilos közterületen inni, dohányozni, szemetelni és nem is nagyon van erre példa.
 
És akkor mi van itt? Itt most csináltunk is valamit, de azért marad minden a  régiben. Megszivattuk a "rossz oldal" legártatlanabb figuráját. Maga a cigarettázás meg persze marad, mindenki ott füstöl a másik orra alá, ahol akar, 18 éves kor alatt is bárki rágyújthat gyakorlatilag bárhol. Sőt, csak, hogy más témák felé is evezzünk a TOTÁLISAN illegális füvescigisek is maradhatnak, kommentezhetnek és címlapozhatnak is teljes nyugalommal. De Ők fel is vonulhatnak egyébként nyiltan és persze a rendőrség, ahogy a szemetelő emberre sem szól rá, úgy például házkutatást sem tart a füveseknél. Pedig.. te jó ég! Lehet, hogy még drogot is találnának náluk, ami mintha törvénybe ütközne.. 
 
Helyette a cigis blognak annyi. Jól megadtátok nekik, a dohányiparnak! Kevesebb gyerek fog dohányozni? Nem. Kevesebben fognak az utcán szemetelni? Nem. Kevesebben fogják más arcába fújni a füstöt (akarva-akaratlanul)? Nem. Hát így jártunk. De a hatóság persze mindent megtesz a védelmünkben.
 
 
Ha már szóba hoztam fentebb, akkor most is leírom, Szingapúr sokkal LIBERÁLISABB ország, mint Hollandia (ahonnan egyesek sok mindent lemásolnának, mert, hogy az a téveszméjük, hogy az a liberalizmus). 
Az ember természetes szabadságát leginkább a bűnözők veszélyeztetik. Szingapúrban gyakorlatilag semmiféle bűnözés nincs, se drog, se ilyenszintű szemetelés, se másik arcába cigifüst... És csak, hogy növeljem a dolog pikantériáját, bár aláírom, hogy nem vagyok szingapúri, úgyhogy részemről tényleg csak egy hipotézis, de mernék rá fogadni, hogy ott, ez a cigarettás blog mehetne, nem zavarna senkit. A törvényt a blogger nyilván betartaná, akkor meg semmi gond. Rend van és mindenki azt teszi, amit akar - feltéve, ha azzal nem okoz kellemetlenséget másnak. Ez a liberalizmus. 

6 komment

Címkék: blog dohányzás liberalizmus cigi tiltás

Ezt jól megszívtad Haiti!

2010.01.21. 16:24 sanche

 Haitin a világ szeme, még néhány napig a napi hírbe belefér egy-egy szétroncsolódott ember teste, ugyanazok a romok, dob a hírértéken, hogyha valami amerikai kókler, Britney -vagy a többi főgyarmatosító hazájának köszönhetően- "sztár", ad egy segélykoncertet, amivel mindenki jól jár.
Az sem baj, ha jobban elszabadulnak az indulatok és folytatódnak a fegyveres összetűzések a maradék élelmiszerért.

De mindezzel együtt nemsokára Haiti elfelejtődik. Egy egzotikusan csengő név lesz, melyre nem fogunk gondolni sem, ha mégis, akkor kissé közönyösen eszünkbe jut, hogy sok ártatlan ember meghalt a szerencsétlenségben. Könnyek és igazi indulatok nincsenek, azokat a napi rutinban feléljük például egy drámai film alatt, ahol az emberek megsiratják a kitalált lények kitalált halálát, s újra az lesz a fontos, hogy Travolta a szcientológia mellett intelligenciájához mérten felveszi a mormon vallást is, továbbá a BKV igazgató új luxusautót kap Felsőpuszta polgármesterétől, na meg, hogy ennyit vagy annyit kap majd a választások után a nyugdíjas. Ez a napi rutin és nem azért, mert hülye az ember, hanem mert a média a hülye. És persze létrehozza a hülye embert.

Haitin a természeti katasztrófa nem a legrosszabb dolog, ami történt. Benne volt ez is a hírekben, bár nem hangsúlyozottan, csak úgy a drámaiságot rutinból fokozva, hogy Haiti a világ egyik legszegényebb országa. Az, a hírek szerkesztőjében nem is igazán merült fel, hogy utánajárjon, vagy legalább elgondolkodjon, hogy mivel jár ilyen szegény országnak lenni, illetve, hogy hogy lehet az. Ugyanez persze a Föld másik oldaláról jövő hírhez ugyancsak rutinból oda kerül, lásd Tibetet érintő hírnél biztosan elsütik, hogy csúnya rossz kínaiak elfoglalták és hasonlók. Pedig Közép-Amerika szegénysége is megér egy misét, ha kissé kellemetlenül is hangzik, de az az igazság, hogy ott azért rohadnak el szegénységben emberek, azért halnak éhen és kell meghalniuk betegségekben, mert az Egyesült Államok hasznot húz belőlük.
Legszegényebb országok, gyakran amerikai bábkormányok, óriási profitot termelő amerikai cégek és éhbérért dolgozó rabszolgák. Ez az igazi katasztrófa és nem egy hatalmas földrengés. A földrengésnek azért van nagy hangja, mert a földrengésbe bárki belehalhat. Az influenzajárvány is azért nagy hírérték, mert hoppá, hisz azt nem állítja meg a pénz meg az országhatár. Abba bárki bele halhat, nem csak egy koszos közép-amerikai indiánkorcs.

Hogy Haitin hogyan lehetne segíteni, nem tudom. Azt, hogy hogyan lehetett volna igazán, arra viszont nagyon egyszerű a válasz. Hagyni kellett volna sajátjuknak az országot, a természeti kincseikből pedig nem egy-egy amerikai cégnek kellene a hasznot húznia. Jöhet tűzvész és egyéb katasztrófa is, de az igazi sorscsapás az USA ezeknek az országoknak, a világ szégyene pedig az, hogy egy büdös szóval nem tiltakoznak ellene. Most lehet odafutni segíteni, rakosgatni a köveket, egy év múlva ugyanúgy napi húsz forintból kell majd megélniük az emberekenek, miközben szarrágazdagszik rajtuk egy külföldi cég. És minden a legnagyobb rendben.

Néhány év múlva lesz egy kongói tűzvész, amikor majd odafordul a világ. Nem, cseppet sem emlékezünk meg róla, hogy miért van ott mélyszegénység, miért élik meg ott a poklot az emberek és főleg nem teszünk semmit. Na jó, a tüzet lehet, hogy eloltjuk, nehogy meghaljon pár ENSZ katona, vagy nyugati gyártulajdonos és főrészvényes..
Megint eltelik pár év, Magyarország népessége 6 millióra csökken, és betölti 28-ik életévét Pistike, a legfiatalabb magyar, miközben Hondurason kitör egy tűzhányó. A világ odafordul, megmutatják az éhező, menekült embereket, a napi hírekbe bekerül, meghal gyorsan egy csomó névtelen ártatlan. De egy hét múlva, ha minden jól megy, az ásványkincsekben gazdag ország újra kinyitja a bányáit és a rabszolgák mehetnek vissza vidáman dolgozni. A bányák persze amerikai tulajdonban vannak. Így van rendjén.

 

153 komment

Címkék: amerika usa földrengés szegénység haiti

Sztrájk határok nélkül?

2010.01.06. 19:22 sanche

 Mikor hetekkel korábban hallottunk róla, hogy újra lesz BKV sztrájk, azért sokan elgondolkodtak rajta. A legtöbb embert dühíti a dolog, teljesen jogosan. A harmadik féllel szórakoznak a sofőrök, azokkal, akikből élnek. És mindezt egy fizetésemelésért a válság közepén, egy országban ahol nagyon sokan, ha dolgozni nem is szeretnek, az állásuknak azért nagyon örülnek. 

Érdemes kitérni rá, hogy miért sztrájkol a BKV alkalmazott? Mert megteheti. Ennél nyilvánvalóbb indokot nagy keresgélés után sem találhatnánk. Megteheti, sok embernek és vállalatnak kellemetlenséget okoz és ismétlem: megteheti. Joga van sztrájkolni és ha ezzel pénzt csinálhat, akkor miért ne csináljon? Hogy nem is keresnek olyan rosszul az átlaghoz képest a sofőrjeink? Az egy teljesen más dolog és őket nem érdekli.

De valami még mindig nem világos. Ezek a sztájkoló emberek nem féltek? Ennyire magabiztosak voltak? 
Én már a sztrájk kihirdetése után egyből elcsodálkoztam.. Mások foggal körömmel kapaszkodnak a munkájukba és igen sok keserűséget, bércsökkentést, adónövelést lenyelnek..a sofőrök meg, mint egy részeg matróz kiáll zsebre dugott kézzel az utcára és kijelenti, hogy nem dolgozik. Igen, van sztrájktörvény, joguk van hozzá stbstb.. De kérdem én, egy munkáltatónak tényleg olyan nehéz kirúgnia egy embert? Nem találhat bármilyen indokot rá? Nem szíve joga eldönteni, hogy kit és hol foglalkoztat? Szóval én ezen gondolkodtam, és csodáltam az emberek bátorságát, miközben elkezdték egyenesen szabotálni a buszok működését. Ez már tényleg felfoghatatlan volt számomra. Nem hittem el, hogy itt nem lesz megtorlás. Mondvacsinált indokkal, de jogilag teljesen szabályosan itt bizony ki fognak rúgni embereket, mert ezzel - de már a sztrájkolással is- abszolút túlfeszítették a húrt. Egy cég nem szereti az ilyen bátor embereket.

Minő meglepetés már itt is a hír. A BKV elkezdett kaszálni. Egyelőre két embert rúgtak ki. És sokakat így meg is félemlítettek. Kérdem én, megérte ezeknek az embereknek? Mit képzelnek magukról? Rájöttek végre, hogy mivel szórakoztak? Felfogták, hogy ugyanannyi fizetést kapni mennyivel jobb, mint semennyit? Vagy még mindig tragikus hősnek tartják magukat, akiket semmi nem érdekel, csak a saját kis fizetésemelésük? Őket nem érdekli a szolgáltatás, hogy másokak még rosszabb, nem érdekli, hogy a sztrájkjukkal sok embert nehéz helyzetbe hoznak..őket tényleg semmi más, csak maguk?

Most mindenesetre elgondolkozik majd a többi sofőr, hogy merre tovább. Talán átérzik, hogy a munkamegtagadás nem egy jópofa dolog. Nemcsak másnak fájdalmas, de vissza is csaphat. Ma már otthon lehet gondolkodni, hogy megérte e a család életét feldúlni ezért... Jól biztos nem esett. Majd most lehet menni krumplit szállítani, kevesebbért, esetleg messzebbre. Hétvégén nem lesz család. Nagyon kellemes lesz. Most lesz egy kis gondolkodási idő a többieknek, hogy kinek mennyit ér ez a dolog a még ott dolgozók között.

Nagyon sok olyan munkahely van, ahol jogosnak érezné az ember a sztrájkot, még úgy is, ha ez kellemetlenséggel járna kivülállóknak szintén. De ezek közt nincs ott sem a BKV sem a MÁV.

 

 

Nem szerettem volna abba az irányba elvinni a témát, hogy milyenek a buszok állapota, mert jól tudjuk, hogy nem eről szólt a dolog. Azért annyit még hozzáfűznék, hogy mindemellett sokkal több buszjárat van(villamos, metró, troli kárára), mint amennyi egészséges lenne a szó szoros értelmében, de átvitt értelemben is. Pont annyi a kiöregedett busz, mint amennyi járatot trolira és villamosra kellene cserélni. Erről a témáról itt és most ennyit, s ne többet.

 

 

3 komment

Címkék: bkv sztrájk szakszervezet buszsofőr

Az igazság nyomában szimatoló média gyermekei

2009.11.11. 19:20 sanche

 Azt már az elején leszögezném, hogy a fika szót nem szeretem. Használtam, használom jobb híján, de olyan idegenül rossz érzéssel, mint ahogy a pizzát késsel és villával eszem az étteremben. De mit lehet tenni, a fika van, volt és lesz, reméljük persze nem örökké.

Eltaposni, megalázni, megmondani a magunkét más embernek, úgy, hogy nagyot csattanjon, egy elfogadott eljárás. A legtöbb ember, ha módja van rá, megteszi, megtenné, függetlenül attól, hogy a cirkalmas mondat alanya úgy istenigazából tényleg megérdemli-e azt az áradatot, illetve, hogy van-e bármely értelme a dolognak. Ezt a kérdést egyébként először a magam részéről akkor tettem föl, mikor Fábry nagyon ki volt fáradva, de a médiahenger nem állhat le, újra kell tölteni, akkor is, ha nincs mivel. Így hallhattuk tőle a sokadik "lendvais" malac viccet, ami elsőre lehet, hogy vicces is a maga gusztustalan módján és lehet, hogy még a sokadik után is igaza van Lendvai Ildikó személyiségét illető kérdésekben, de többedszerre már unalmas. És tulajdonképpen kártékony. Egy kis lépés ez, hogy ténylegesen mindennapunk része legyen, hogy valakinek beszólunk, belerúgunk, annak teljes tudtában, hogy mi ezzel semmit az égadta világon el nem érünk. Nem is akarunk. A sokadik után már a sárbatiprás sem vicces. A mosoly az arcokon művi, a száj pedig észre sem vesszük, hogy habzik közben. Ezzé válnak az emberek, mikor belemerülnek a fikázásba. Ezért lettünk emberek? Ezek után térnék rá, egy cseles fordulattal, félszegen kacsintva, hogy mennyire nagy marhaság volt ez a menő nem menő iromány. Annyira nem tetszik, hogy, mint egy fantasztikus művet, szó szerint idéznék: "Egyrészt mert azon sírni, hogy a médiában sok a fika, pont olyan értelmi szintre vall, mint kiborulni az esti tévé híradón, amiért már megint csak szörnyűségek vannak benne. Az a helyzet, hogy ahogy hír csak korrupció, földrengés és az atomholokauszt lehet, ugyanígy csak arról érdemes nagy nyilvánosság előtt véleményt mondani, amivel valami nem stimmel. Csak nagyon ritkán van szükség és igény dicséretre és fejsimogatásra." Nem és nem igaz! Tény, hogy a világ nem rózsaszín és felesleges hitegetnünk magunkat azzal, hogy a Földnek van akár egyetlen tökéletes négyzetcentimétere is, mert nincs. De egy normális ember élete, egy napja, akkor sem a rossz dolgokról szól elsősorban. Ha a rossz és jó dolgokat összevetnénk ténylegesen, hiába tűnik elsőre - főleg Nektek köszönhetően- úgy, hogy nincs miért élnünk, azért a gyakorlatban ez nem úgy néz ki. Feltűnőek a rossz dolgok, feltűnő az utcán a kutyaszar, de érdekes módon az is feltűnik mikor Bécsben egy forgalmas, de tiszta úton sétálsz. Pedig az jó dolog. És itt is feltűnnek a jó dolgok, és valószínű azért a bolygó ezen pontján jóból több van, mint rosszból. Az értelmetlen fikázás, a drámai bemutatása kizárólag csak a "rossz dolgoknak", semmit nem eredményez, csak azt, hogy ténylegesen kevésbé vegyék észre az emberek a jót. Pedig érdekük lenne. Ha valaki leszorít az útról, anyázol, ez természetes, de ha valaki elenged, akkor már észre sem veszed, meg se köszönöd? Tényleg ez a jó út? Nem tudom kitől származik az a sejtés, hogy az embereknek vér kell és botrány. "Ezek nélkül semmi sem eladható." Nem csodálkoznék, ha ezt is "ámerikéből" importáltuk volna be, leellenőrizetlenül, vakon és bután. Régebben legalább annyi szűrő volt, hogy a gyerekeknél a nagyszemű, kedves, jó oldalt képviselőket lehet eladni, alapvetően erőszak és műdudák nélkül. Aztán persze ezen is változtattak és kitalálták, hogy kemény ostoba háborús rajzfilmek kellenek, szuperfegyverek, szilikoncicis hősnők, értelmetlen mangák. Mert a mai gyerekek ezt nézik. Igen, genetikailag akkora különbség van a mai meg a tegnapi gyerekek közt, hogy ihaj. A fenéket nézik ezt. A gyerek, csakúgy, mint a felnőtt, azt nézi, ami megy alapvetően. Illetve, amit a szülő nézet vele. Nincs genetikailag belénk kódolva az erőszak, pontosabban, nincs jobban belénk kódolva, mint bármi más. A gyerek a rajzfilm műsor helyén ugyanúgy végignézné A Vuk első részét, mint egy hentai pornó rajzfilmet. A Vukból persze többet értene(így lehet jobban lekötné), de ez is csak azért van, mert a Vukban szereplő dolgokkal (róka, kutya, macska, szeretet, sírás, móka stb) már találkozik a kisgyermek, így ismerni is fogja, pornóval kapcsolatban pedig jobbik esetben csak később lesz ismerete. De a dolgok mélyén ez semmit nem változtat tehát. Azért nem nézetünk a gyerekekkel pornót, vagy drogról, meg véres, ostoba gyilkosságokról filmet, mert nem akarjuk, hogy befolyásolják őket, hogy már korán eldőljön, hogy iskolában lövöldöző kártékony élősködő fejlődjön ki a gyermek helyén. Pedig mutogathatnánk a híradóra, hogy márpedig pornó és drog létezik! Mégsem ezt tesszük, pedig Bede Márton írásából kiindulva illene erre a következtetésre jutnunk. A felnőttek sem annyira mások, mint a kisgyermekek. Aki TV-t néz, az TV-t néz. Lehet, hogy csak három adója van, lehet, hogy harminc. Bekapcsolja a tv-t így is-úgyis. És nézni fogja. Igyekszik persze a neki legmegfelelőbb csomagot kiválasztani, de ha nincs más, akkor nézi a Mónika show-t is, nincs mese. Az persze valószínű hogy szörnyülködni fog, hogy milyen amatőr, ostoba műsor, tehetségtelen műsorvezetővel, borzasztó vendégekkel, akiket eltart az állam. És ettől mérges lesz. De ha ehelyett a műsor helyett valami egészen más lenne, esetleg teljesen botránymentes, azt is megnéznék. És, ha már TV, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy mikor nagy arccal a médiumok beharangozzák, hogy mit, hány millióan néztek, akkor mindezt egy olyan statisztikából vetítik le kvázi tízmillió emberre, ahol a "megkérdezettek" száma csak kevéssel haladja meg az ezret. Magyarul, igazság szerint rá sem látunk, hogy mit, mennyien néznek. És nincs alternatíva olyan szempontból sem, hogy amúgy egy értelmes, tanítóbb műsort mennyien néznének. Az Index is jól belenőtte magát ebbe a magyar médiába. Én anno szerettem benne, hogy provokatív, gúnyos és frappáns. Rámutatnak az "igazságra", hohó. Aztán teltek az évek és kiderült, hogy igazság, mint olyan csak ritkán létezik és általában ott, ahol nem is keressük - szóval nem a címlapon. Aztán provokatívság meg gúny az maradt, de ez inkább taplóságba fordult át. Azt hiszik, hogy az embernek vér kell.. Ők pedig be is dobják címlapra a véres húst. Néha odateszik a 18-as piros karikát, hogy még többeknek feltűnjön. És mindezt -gondolom én- rossz érzés nélkül. A tévedés ott leledzik, hogy tényleg rávetik magukat az emberek a véres húsra, de ha nincs véres hús, akkor is megjelennek, csak más formában. A kutya is meg tud vadulni, lehet hergelni, de ez nem azt jelenti, hogy a kutya egy lelketlen fenevad. Az emberre pont így igaz. Ha azt látod minden nap a hírekben, hogy neked rossz, politikusok, így, meg úgy és persze közben egy csomó dologról megfeledkeznek, akkor vélhetően tényleg rossz lesz neked. Ha csak véres cafatokat dobnak eléd, akkor tényleg vadállat leszel. Bántani akarsz másokat, meglesznek a kasztok, olyanok, mint külön gyalogosok, biciklisek, autósok, BKV-sok, megfeledkezve arról, hogy a hülyeség és az agyhalál nem válogat. És el ne felejtsd! Nem megváltást akarsz, csak bedobni egy húst és marcangolni. És tényleg eljutunk odáig, hogy nincsenek ötletek, illetve amik vannak, azok bántanak másokat, előjön a csakazértis elv, én jól megmondom és társaik. Jönnek az ujjal mutogatások másokra, más országokra, mintha tényleg érdekelne minket, hogy máshol mi van. És miért. És tenni pedig nem tesz senki semmit. Nagyon jó példa erre, hogy a politikusokat nem szereti a kutya sem általában, de szavazni, azért elmennek, olyan hazugsággal az ajkukon, hogy "inkább ők, mint a másik". Igen, itt tartunk, ezt főzték meg nekünk a politikusok és a média ügyes emberei a "menő Bede elveikkel". Egy választás arról szól, hogy kit nem akarunk látni. Egy TV-nézés, hogy mit nem akarunk nézni. Így a kampányok is arról szólnak, hogy mérsékelten beindul a hazugság gyár - ami normális- és teljes gőzzel a másik bemocskolása. Egy Fideszes szavazót normális esetben NEM ÉRDEKLI, a Hornnak az akármilyen csalási ügylete. El lehet lőni, hogy minálunk nincs ilyen (csak nem érdemes ugye mert: van), és innentől kezdve lehet mesélni, hogy mit akarunk, merre és miért. És ez nem lenne nagyobb hazugság annál, mint, ami most megy a kampányokban. Aki azt állítja, hogy - ebből megint idézés lesz - "ez itt Magyarország, ahol borzasztó sok dolog nem stimmel. Nehéz az ilyesmit pontos matematikai képlettel leírni, de ne mondja már nekem senki, hogy ha mindent összevetünk ebben az országban, a belvárosi bérházak homlokzatait, a focit, a divatot, a kutyaszart meg minden egyebet, akkor 20-80 aránynál kedvezőbb jön ki a megfellebbezhetetlenül tökéletes dolgok javára." - annak halvány gőze sincs az életről. Vannak ilyen emberek, akiknek tényleg kell a mindennapi gyűlölet, azért ez nem a többség. Ismertem egy ilyen rajztanárt én is. Azt hitte volna, hogy szenved a mindennapi gyűlölködéstől, aztán végül is csak-csak életben maradt napról napra. Szóval van ilyen, de ez akkor sem normális. Érdemes lenne megkérdezni egy éppen nem éhező kubaitól, hogy miért boldog. Számunkra, gyűlölködésen felnövő embernek nem adna értelmes választ, pedig igaza lenne, bármit is mondana. Mi itt, Európa csonka, vérző szívének szerepében tényleg eljutottunk idáig a tévhitig. A BKV blognak, a fejlesztés, a programok, a jobb dolgok, a fenébe, akár az, hogy ma is köszönt az ellenőr, nem hír, csak a sosem bizonyított rémtörténetek, ahol egy emberevő ork megtámadott egy hármasikrekkel terhes kismamát, akinek volt bérlete, meg minden. És nem a BKV-s blogger tehet róla. Azt teszi ki, amit elvárnak tőle a médiakirályok. A beküldők pedig azt küldik be, amit kitesznek a blogba. A kör bezárult, a torzszülött életképes.

Egy ideális világban is lennének rossz dolgok és kellene is velük foglalkozni. Csak azok a rossz dolgok, azért rossz dolgok, mert nem illenek bele a világunkba. Gyilkosság történt? Hírbe vele, balhét csinálunk és elintézzük, hogy soha ne történhessen ilyen többet. Ez nyilván egy leegyszerűsített példa, de ugyanez, ugyanígy egyszerűen a mostani helyzetben úgy nézne ki, hogy gyilkosság történt, az jó, mert sztori, napokig lehet rajta csámcsogni, ha lehet a cikkbe beleszúrunk valami brutálisat, mert a sima gyilkosság nem elég. Megoldás nincs, nem a mi dolgunk, keresünk egy új botrányt. Egy év múlva esetleg visszatérünk botránymentes időkben. Senki nem fog tenni semmit, megszoktuk a "rossz híreket". Ugye így leegyszerüsítve is ráismerünk a valóságra? Pedig a médiának lenne ereje akár változtatni is a rossz dolgokon. Most már hozzászoktatták az embereket a rossz dolgokhoz, egy gyilkosság nem nagy szám, az értelmetlen fika meg természetes. Ez a művetek. Zárózöngém egy olyan gondolat lenne, ami ezután a vicceskedő poszt után vonható le. Független az egésztől, az angoloknak vitán felül az elsöprő arroganciájuk volt ami sikert hozott nekik a történelem során, de legalábbis nagyot tett hozzá. Jelenleg a magyar társadalom az angolok ellentétje. Itt az terjedt el, hogy minden szar, olyan emberektől, akik nem ismerik, nem is akarják ismerni sem az országot, sem a világot. Botrányt és balhét látnak, mert ezt láttatják velük. És ez nagy felelőtlenség. Ha a média felderít egy dolgot, de lusta, nem érdeke tenni ellene, sőt felnagyítja a dolgokat, ha az a lényeg, hogy mindenki gyűlölködjön és depressziós legyen, ha ennyire futja, akkor nem kell semmiféle igazság. Sem tényleges, sem annak kikiáltott, mert pont annyi értelme van, mint egy jól célzottan céltalan fikázásnak. Semmi.

Ez a vélemény is egy fika volt, nincs is mentségem, tán csak annyi, hogy engem is a média formált csonka, dögszagú mancsával.

Szólj hozzá!

Címkék: média index vélemény hírek tv botrány vér márton bede

Kritikus Tömeg tombol nagyot nyögő Budapest hátán

2009.09.23. 11:51 sanche

 

Túl vagyunk még egy CM rendezvényen. Tizenévesek, csordaösztönlények és néhány elszállt sötétzöld oda tették magukat, megszívattak, bosszantottak pár embert, aztán hazatértek és úgy gondolták, hogy tettek valamit. Valamiért.

Néhány "biciklis" elkezdte ezt a biciklis vs mindenki más. Mintha az autós egy külön kaszt lenne, de ugyanígy a gyalogos is, meg kismamák stb. Rohadtul nem így van. Tegyük fel: nekem van jogsim, a városban BKV-val, gyalog, ha kell autóval járok. Mi vagyok én, egy új faj?
Abból a tízezer bringásból a CM-ről, a 99% utazik autóval. Vagy rokona, barátja viszi, vagy neki is van jogsija. Akkor nem érdekes a környezetszennyezés, mikor NEKTEK kényelmes valami. Rejtély, hogy mikor a BKV kihirdeti, hogy buszokat vesz, kérdem én, ez a tízezer ember miért nem rohan az utcára, hogy ne merjenek több buszt venni, mert egymilliószor környezetszennyezőbb és hosszabbtávon anyagilag is rosszul járunk mint villamossal, trolival?

Az lenne a gyönyörű, ha kocsival akarna eljutni valamelyik a tízezer közül és szervezne egy autós felvonulást, mert az útlezárások miatt nem tud rendesen eljutni, ahova akar. Hirtelen csak az lesz a fontos, hogy Ő eljusson oda. És amúgyis mindent meg lehet indokolni. Ha nincs útlezárás, akkor normálisan menne a forgalom. Ha megy a forgalom, sokkal többet fogyaszt a kocsi, magyarul környezetszennyezőbb. De a többségnek célja a környezetvédés.. Elismerem, fasza érzés lehet kimenni utcára (főleg akiknek erősebben van benne a csordaösztön) egy nagy bringás partira, ott ahol amúgy a franc se akarna biciklizni... De a normálisabb emberekben van olyan gondolat, hogy _nem szívatnak meg_ más embereket csak úgy..csak játékból. Egy okostojás, nyilván több is azon puffog, hogy undorító, hogy szennyezik a környezetet az emberek, csak a kényelmükért.. Kérdezem az ilyen aranybogaraktól, hogy hol laknak? Ha nem barlangban, akkor ki ne merjék többet nyitni a pofájukat. Nem viccelek, önerővel hajtott kerékkel rendelkező szerkezet és autó közt akkora különbség van simán, mint egy ház és egy barlang közt. Ha csak ennyire telik tőletek, hogy "tedd le a kényelmes autót és biciklizz rohadék" akkor tessék követni kérésemet és húzzatok barlangokba, ültessetek fákat (és ha lehet ne is vágjatok ki). Enélkül ez az egész demagógia.

Budapest fejlesztését nem Hollandiához, meg egyéb elcseszett földönkívüli világokhoz kell mérni, hanem Bécshez, ami Európa egyik legélhetőbb városa. Nagyon egyszerű a képlete egyébként. A tömegközlekedés a legfontosabb közlekedés és ez vitán felül áll. Nem ugatnak bele "autósok" meg "biciklisek" mindenkin átgázolva. A tömegközlekedésen belül a villamosok kapják a legnagyobb szerepet, mert környezetbarát, jó közlekedési eszköz. Náluk nem azon van a hangsúly, hogy mindegy milyen jármű, csak KLÍMA legyen rajta. (meg is sültem az új villamosaikon :) )

Az emberek is mások. Nem élvezik a törvényszegéseket. Feltűnő látni, hogy a zebrán jóformán csak a külföldi megy át piroson. A bécsiek többsége, ha nem siet nagyon, akkor megvárja a szabad jelzést. Nálunk mindenki mindent felülbírál. A biciklis keresztül mehet a piroson is, meg a gyalogos is. Majd Ő eldönti, hogy ki és mi forog veszélyben. De ugyanúgy itt eldöntik az emberek, hogy mikor adóznak, mikor nem, mikor vesznek jegyet, mikor nem. És azt nem veszik észre, pl a "biciklisek", hogy az "autósok" pont azért szegnek szabályokat, amiért Ők maguk: mert primitívek és felülbírálják a szabályokat. Normál, nem veszélyhelyzetben semmi jogod felülbírálni szabályokat. Nincs jogod mérlegelni, hogy mivel hány embert ölnél meg, tehát megteheted, vagy nem.  Ilyen apróságokon múlik az egész.

Béácsben van elég sok bicikliút, de hozzáteszem, hogy nem látványosan több, mint Budapesten. Nem erre figyeltem ott a legjobban, de nem láttam olyan őrültséget, hogy autók közt van a bringaút. A városi biciklizés egy jópofa dolog, a gyalogosokhoz közelebb áll, mint az autóhoz. Én is jobbszeretek járdáról leválasztott bringaúton menni. És a legtöbb ember így van. Csak ezek a hajtáspajtás féle nehézökrök nem, akiket hallunk a médiából kiabálni.
A körútra tényleg kéne egy bicikliút, de a széles járdára, ahol egy-egy nyári napon kényelmesen eltekerek szabályosan a város egyik végéből a másikba. De, hogy őszinte legyek, nem sírnék akkor sem, ha egy parkolósávot elvennének bringaútnak. Lehet mélygarázsokat építeni.. De jól tudjuk, hogy a sötétzöld szervezetek azok ellen is tüntetnek.

Ehhez tessék mérni a várost. Amszterdam olyan távoli és más kultúra, hogy Budapest (szerencsére) nem válhat soha azzá. De Bécstől nem vagyunk távol. Még abszolút belátható az a különbség..A probléma ott van, hogy ezek a CM-hez hasonló szervezetek pont az ellenkező irányba _erőltetnek_ minket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest bkv bécs autó tömegközlekedés bicikli gyalogos

Magas a hülyeségszennyezettség, és tovább nő az értéke

2009.01.11. 12:37 sanche

 Tegnap reggel kinyitottam az ablakomat szellőztetés céljából, s gyönyörködtem a szép kertvárosi tájban, amit a zuzmara ölelt át jeges karjával. A levegő friss, tiszta és üde illatú volt, csukott szemmel szippantottam magamba amennyit csak tudtam egyszerre. Mivel rettentő hideg volt, elég gyorsan be is csuktam az ablakot. Leültem gép elé és hamar halálhörgés-sikolyt hallattam, majd földre zuhantam és éreztem, hogy vége. Aznap a 22-ik kerület fölött volt a legegészségtelenebb a levegő Pesten. Tudtam, hogy ennyi, végem. Nagy dózisban lélegeztem be a legszennyezettebb levegőt, amit csak a városban találni lehet. Írtam egy búcsúlevelet édesanyámnak, majd gondolkodtam, hogy mielőtt hírtelen sugárfertőzést meg AIDS-et és tüdőrákot kapok egyszerre, gyorsan elharapom a cián-kapszulámat. Aztán valahogy mégse volt bátorságom ehez. Ráadásul ez a lepörög az életem egy percben sem működött nálam. Főleg, hogy már tíz perce összeszorított fogakkal a földön feküdtem. Ígyhát maradt a net. Olyat csináltam, amit még soha SENKI. Se újságíró, se tévés, se demszkys, se tarlós; Elkezdtem tanulmányozni a légszennyezettségi térképet

Először is. Nem Budapest a legszennyezettebb. Az ország fertője, környezetszennyező bombája, hazánk lányainak és fiainak méregcsepegtetője, a bűzös kénköves pokol fellegvára nem más, mint... PUTNOK!

Aki nem ismerné a bájos kis települést és környékét, hát elmondom, hogy Putnok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy kisváros. Putnokon nincs ipar, se forgalom, se közlekedés, se sok ember. Amiből sok van az az erdő, dombok és hegyek, patakok, mókusok és őzikék. Tegye föl az a kezét, aki ehelyett a putnoki táj helyett, a körútra menne tiszta levegőért? 

Budapest, bár nagyon lemaradt a putnoki fertő mögött, azért katasztrófasújtotta térségnek számít az országban. Budafok-kertvárossal nagy küzdelemben volt Csepel, de aztán lemaradt. 20 perce egyetlen autót nem hallottam sehol a környéken már akkor sem, de a szennyezettség az csak nőtt.

Vasárnapra, amikor már tényleg nincs közlekedés a belvárosba se igazából, tovább nőtt. Nem tudom, hogyan vagyunk képesek lélegezni. Magasan vezet a 22-ik kerület, 351-es értékkel, de a belváros is kezdi magát feltornászni a tegnapi budafok-kertvárosi szintre. Nemsokára náluk is olyan lesz a levegő, mint tegnap nálunk a fák között.

 

Tulajdonképpen az egészet tréfaként fel lehet fogni, mert tényleg az egész egy nagy vicc. Nem lehet komolyan venni ezeket a térképeket. Demszky hatalommániája és a Levegő Munkacsoport primitívsége mindigis kecsegtetett azzal, hogy majd megszavazzák a szmogriadót.
Én csak azt nem találom se viccesnek, se elfogadhatónak, hogy se az indexen, se semmilyen más oldalon, vagy hírben nem hallani, hogy akár egy fél szemmel is utána jártak volna a dolognak!

Sehol nem látom az index híres szkeptikus és kukacoskodó írását a Putnoki környezetgyilkolásról. Vajon miért nem? Arról miért nem tettek fel nagy kérdéseket, hogy miért pont hétvégén emelkedik a légszennyezettség, mikor szó-szerint huszad-harmincadannyi autó van az utakon? Ha az autók mennyisége ennyire nem befolyásolja a levegőt a mérések szerint, akkor miért az autókat fogják vissza? Miért az a Demszky rendel el ilyeneket, aki terepjáróval jár be a belvárosba?
Ezek ám a nagy kérdéseim. Tényleg csak az enyémek?

7 komment

Címkék: index autók hülyeség levegő putnok kerület szmogriadó szennyezttség

Interjú Tarlós Istvánnal

2008.12.30. 13:32 sanche

 

Tarlós István egy érdekes figura. Mikor megjelent azokban a viharos időkben, bár szó, mi szó, hasonlított Sith nagyúrra, azért mégis csak örültem neki.

Azért mert Budapesti vagyok, és szeretném Demszkyt megbukva látni. Ez elég ok. És emellett Sith Nagyúr hozta azt a figurát, amivel meg lehet nyerni a józan paraszti ésszel gondolkodó, nem pártpolitizáló embereket. Elmondta programjában, hogy Demszkyék mennyi mindent csesztek el. Igaza volt. Azt is elmondta, hogy Ő független és erre a FIDESZ rá is játszott, mert támogatták, de csak úgy, mintha nekik mindegy lenne, támogatnak mindenkit, aki nem szdsz-es. Ráadásként Tarlós azt is nyilatkozta, hogy bármi lesz is a választás eredménye, Ő férfiasan gratulálni fog Demszkynek.

 

A feketeleves részemről ott kezdődött, hogy kiderülgetett, hogy még annyira sem független, mint, ahogy azt mondja magáról, illetve, ahogy azt reklámozzák. Egyre inkább világosabbá vált, hogy csak azért nem a fidesz színeiben indul, hivatalosan is Tarlós, mert Budapesten, városvezetés terén, nem cseng olyan jól a fidesz neve. Benne van ebben,. Hogy ez egy igazi, európai világváros, ha tetszik, ha nem. A GDP-je és minden gazdasági mutatója EU fejlett régiójához illik. És mint a modern városok általában, Budapest is liberális. Ez egy szép szó meg minden, az a baj, hogy nem azt jelenti, amit Demszky és az szdsz hisz. De a fidesz még papíron se liberális, gondolom a választók körében ez ellenük szól.

Ekkor már érett, hogy mégse megyek szavazni. Aztán kiderült számomra, bár ez sem volt kezdetben agyonreklámozva, hogy Tarlós a Levegő Munkacsoport barátja. A józanész nagy ellensége. Na itt vált bizonyossá, hogy nem megyek szavazni és abból kiindulva, hogy Demszky nyert, nem csak én maradtam otthon – tán pont ezekért- illetve szavaztak másra.

Szavazás szempontjából az már lényegtelen is volt, hogy a választások után Sith Nagyúr vicsorgott, hörgött, átkozott és csalást is emlegetett. Azért nekem nem volt ez teljesen mindegy. Ha már politikusnak megy az ember, tehát a velejéig romlott, legalább palástolja már, de rendesen. Ne két hétig, hanem egész pályafutása alatt.

 

No de mindegy, itt olvasható az Indexen Tarlóssal való beszélgetés. Sith Nagyúr beavatja a tudatlanokat dermesztően rideg terveibe. Elemzés.

Már az elején hamiskásan és viccesen megjegyzi, hogy szar budapestinek lenni. Értem, hogy mit akar ezzel mondani, hogy a vezetés miatt nekünk most nagyon rossz, de Ő majd megment minket. Mindazonáltal, aki polgármester akar lenni az első körben kezdje azzal, hogy szerelmes a városába. Ha rossz a vezetés, ha nem. Hazánk politikusai már réges-rég nem látják, hogy mi az a határ, ahova nem kéne politikát becipelni.

Furcsának találom a 4-es metró elkészülésének tippjét is. Az, hogy az egész ügy szánalmas, az egy dolog. De kíváncsi vagyok, hogy eddig és ezután a fidesz milyen cégeket és hogyan fog lefizetni, hogy lassítsák az építést. Persze ez csak „alaptalan spekuláció”.

Sith Nagyúr nem tartja eszközének a mellébeszélést, mégis a mellébeszélésről beszél mellé a legtöbbet. Ez már valami. Nem felejtette el kifejteni, hogy Ő nem olyan mocskos szájú, mint Gyurcsány Ferenc. Ezt persze nem tudhatjuk, mert Feri sem a parlamentben beszél csúnyán, hanem a barátai előtt kurvaanyázik. Ráadásul nem az ellenzéket, hanem a saját barátait, párttársait. Valahogy úgy érzem, hogy nőne a Viktor a szemembe, ha egyszer elküldené Mikolát melegebb éghajlatra, kocsmai stílusban is akár.

Az interjút olvasó ember szeme felcsillanhat, mikor azt fejtegetik tulajdonképpen, hogy a fidesz mennyire működik együtt a kormánnyal. Mi a TV-ből azt látjuk, hogy semennyire, persze a valóság az az, amit a Tarlós mond. Hogy azért vannak dolgok, amikben egyetértés van. Ezek olyan  „stratégiai ügyek”, amik pl arról szólnak, hogy a politikusoknak milyen költségtérítések járnak. Ebben, szép csöndben, de mindenki egyetért.

Átterelődik később a szó Demszkyre és a mögötte, mellette levő felesleges emberekre. Teljesen igaza van. Azt felejti el, hogy Ő is ilyen. Jó lenne, ha elmondaná, hogy Ő mit tett a fővárosért. Semmit? Nem akart, vagy nem tudott? Az mindegy is. A lényeg, hogy a semmiért talán nem kéne fizetésnek járnia. Nagyon büszke arra, hogy a népszavazások „sikeres” kampányfőnöke volt. Az már mellékes, hogy az a kampány mindent „überelő” mellébeszélés volt. Azóta már „ingyenország” lakói közt is sokan rájöttek, hogy azért voltak ott olyan dolgok, amikre igenis szükség lett volna. Lásd a földreform, nem a nép, hanem a gazdág egy arrogáns részének „ártott” volna. Haza eladásnak reklámozták Tarlósék, valójában nem az volt. Lehet, hogy jöttek volna olyan gazdák, akik nem lepődtek volna meg, hogy nyáron süt a nap, télen pedig esik a hó. A tandíjról is nyugalmi időben mindenki tudja, hogy valamiféleképpen azért mégis szükség van rá. Nem úgy, ahogy azt mszpéék javasolták, de akkor ezt kellett volna mondani. Fel lehet mérni, hogy nagyjából mikor mennyi kire van szükség. Értsd: tömegével jönnek a semmihez nem értő szabadbölcsészek az egyetemről, akik az adófizetők pénzéből éldegéltek, úgy, hogy tisztában voltak vele, hogy nem ebből fognak megélni. Nem egy ember szemét szúrja ez. És vannak olyan szakok és karok, amiknél törvényszerű, hogy még évekig a diplomásokat beszippantja a munkaerőpiac, tehát szükség van rájuk. Tán nem kéne akkor egy kalap alá venni az Ő tanulmányaikat a leendő diplomás munkanélküliekével. És a harmadik, a kedvencem, ami a leghamarabb vált komikussá, a vizitdíj, persze. Az orvosi kamara, politikai indíttatásból felháborítónak tartotta a vizitdíjat. Erkölcstelen és gusztustalan. Egyenlőtlenül eloszló 5-10ezer forint értékű borítékokat viszont már nem tartották gusztustalannak. És mikor leállt az a mocskos 300 forintos dolog, köszönhetően Tarlósék és az orvosok kampányának, akkor persze jöttek habzó szájjal tiltakozni, hogy a vizitdíj eltörlése után nem kapnak kárpótlásul pénzt. No, ekkor azért nem hiszem, hogy csak én néztem nagy szemekkel a világba. Hogy miért nyertek akkor mégis Tarlósék, az Igazság Bajnoka? Politikai ármánykodások miatt. Aki leszavazta például a vizitdíjat, vagy azért szavazta le, mert nem akart „Gyurcsányék mellé állni”, amit a magam részéről teljesen érthetőnek találok, a másik része pedig azért, mert az agya helyén szaloncukorpapír zörög. Tarlós, fiam, ne legyél arra a legbüszkébb, amit ármánykodással értél el, úgy, hogy ha nem most, akkor éppen alattad fogják bevezetni. Rosszabb esetben még később. Addigra már Ukrajnában se lesz hálapénz és ott demokrácia lesz addigra, itt meg még mindig egy haldokló de ingyenes kommunizmus. Nagy érdem Pistike!

 

 Persze Tarlós érdemeiért nem csak horrorisztikus fizetést kap, hanem jutalmak, költségtérítések és díjjak tömkelegét. Jönnek aztán a kínosabb kérdések. Tarlós vajon hogyan közlekedik a városban? Autóval persze. Sajátja? Dehogy saját. Tőlünk, az államtól kapja, sok szeretettel. Végülis nehogy már csak a főkópéknak legyen ingyen autójuk. A főveszteseknek is legyen! Ez amúgy akkor lenne korrekt, ha a szavazóknak is járna az ingyen autó.

Egyébként szűkszavúan válaszol arra is, hogy milyen kocsiról is van szó. „Egy Kia márkájú Dél-Koreai autó”. Kedves Nagyúr, nem akarok én mindenbe belekötni, de ez is olyan furán hangzik így. Mint a gyerek, akit rajtakaptak valamin. Gyorsan, szemlesütve, magyarázkodva számára jobb oldalról feltüntetve. Köszönjük, tudjuk, hogy kik gyártják a Kia-t, nem kell kihangsúlyozni, hogy ez nem szuper japán, nem olasz, nem amerikai, hanem csak egy koreai. Azt már nem tudjuk, hogy azonkívül ez mennyibe került. Kiaból is van tízmilliós is. Persze Ó biztos csak a „kétmilliósat” kapta. És már megint magyarázkodni kezd, hogy miért is tartotta elfogadhatatlannak Kocsis István drága autóját. Hagyd már abba légy szíves! Mi is tudjuk ezt, ezért akadtunk ki. De, a Te ingyenautód sem szebb dolog!

Kitérő válasz arra, hogy BKV-zik-e. Hellyel-közzel, ha rákényszerül, néha metrózik.

Egy főpolgármester tömegközlekedjen! Demszky is „példát mutatva” a terepjárójával jár persze, de tudtommal Sith Nagyúr nagyon nem hasonlít rá. Szerinte. Ráadásul a Nagyúr még Levegőbarát is tudtommal. A dugódíj szorgalmazója, ami persze majd rá nem lesz érvényes, az M0 körgyűrű nagy ellenzője… Kocsival jár Budapesten. Gyönyörűek vagytok a Demszkyvel ketten!

Ráadásul ingyenes éves bérlete is van. De persze a díjemelés ellen van. Milyen kedves.

A beszélgetés vége a jövő boncolgatásával zárul. Ki lesz a főváros következő főpolgármestere? Nem Demszky. Vagy nem fog indulni, vagy már biztosan el fog bukni. Ez biztos. Tarlósnak így viszont nem lesz ellenfele, ahogy ezt Ő is mondta. Nem néz ki az mszp-ből ilyen embert. Én se. De a fideszből se.

Komolyan nincs az országban olyan ember, aki elvállalná korrekten?

A fidesz stratégiájában, amit gyűlölök, az a vereség el nem ismerése. Maradjunk annyiban, hogy Tarlóst a demokrácia kiszavazta. Viszlát! A boxban van revans, ahogy mondja. De jó lenne, ha végre észrevennék a politikusok, hogy ez nem birkózópálya és nem is játszótér, hanem egy ország. Nem a fidesz nevével van a baj, hanem a vezetőséggel. Egymás után bukott meg Viktor is, gyakorlatilag Ő egyszemélyben, mégis itt van. Tényleg ezt jelenti a demokrácia? Hogy van A és van B? És ezen kívül semmi más? És A és B váltakozik? Ennyi? Nem hiszem. Úgy, ahogy Gyurcsány bukása után is lesz MSZP, úgy Viktor után is lett volna FIDESZ. Tarlós is tudomásul vehetné, hogy Őt nem Demszky győzte le, hanem mi nem szavaztuk meg. Kiütöttük, a bíró véget vet a mérkőzésnek, mi pedig kérjük az új kihívót. Demszky magát ütötte ki Őt se kérjük már. Hangsúlyozom, mert tényleg nem értik: ez nem egy játszótér, ahol elvannak a hülyegyerekek.

 

Egyébként Tarlós interjúja felvet néhány dolgot, amit Ő és társai nem akartak igazán szóba hozni. A kerületi (és amúgy minden egyéb önkormányzati) kiskirályságok léte pl egy furcsa dolog. A 22-ik kerületi polgármester nemrég kapott új autót. De ezt olyan körítésben adta a tudtunkra, hogy úgy hangzott, hogy ezzel mi jártunk jól. Egyébként látszik a kerületen, milyen hasznos, hogy mi képviselve vagyunk. Rosszak az utak, nem tudnak mit kezdeni sem a firkálásokkal, sem a hajléktalanokkal.. Akkor miért van egy egész testület? Miért kell ide egy egész önkormányzat? Azon kívül, hogy munkát adjon sok politikusnak és hivatalnoknak. De nem csak a főváros az ilyen. Sok település kapott szabad kezet és szabad kisbaltát a rendszerváltás után. Egyedül persze állami (a mi) segítségünkre szorulnak és követelik a segélyt, előtte és utána pedig keresztre feszítik azt, aki szerint az olyan településnek, ami alapvetően sem tudja eltartani magát (a képviselőtestületre és az ingyen kocsira azért futja) annak nincs létjogosultsága, hogy önálló legyen. Rengetek község, falu van így. Jó példa erre a balatonparti városkák, ahol hatalmas profitjuk van a községeknek, útjavításokra nem futja. És közben büszkék rá, hogy függetlenek. Azzal meg nem törődnek, hogy nem függetlenül például Balatonfenyves virágzott. Nagy sportpálya épült, az utakat egyre építették, a kisvasút fénykorát élte stb. Most ott vagyunk, hogy a sportpálya lelátója életveszélyes, az útépítés a kavics leszórását jelenti, a kisvasút – részben a MÁV-nak is köszönhetően gyakorlatilag vérbefulladt. Erre jók ezek az önkormányzatok és a rengetek képviselő. Nyugaton átlagosan fele annyi képviselő jut egy emberre, mint itthon, akkor is, ha sokkal nagyobb az ország.

Tarlós István vajon miért nem ilyen kérdések ügyében kampányol? Nem is tudom… 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest demszky önkormányzat istván tarlos

Vannak titkos ellenségeink

2008.12.22. 22:05 sanche

 

 

Mostanában nagyon felkapott téma lett a MÁV és a VDSZSZ közti kis magánháború, ami nem is érdekelné az embert, ha történetesen a csata helyszíne, az nem a mi vérkeringésünk lenne.
Tudod Te is jól, hogy a háborút mindig a kis középső szívja meg, akin folyik a harc. A győztesek meg a vesztesek bezzeg hosszútávon jól is járnak.
Ez a téma megy otthon a családok közt, mikor arról van szó, hogy a nagymama Karácsonykor hogyan látogatja meg az unokáit, a villamosmegállóban erről beszélnek a nénik a bevásárlás után, a blogok és újságírók pedig tömegével boncolgatják, hogy miért is van sztrájk olyan időben, olyan helyen, ahol az emberek rettegnek, hogy egyik napról a másikra kirúgják őket. Vannak akik nagy, boci szemeket meresztenek, hosszú szempillákat rebegtetnek és úgy teszik fel a naív költői kérdéseket, hogy tényleg megpróbálják racionális fejjel, vasutas fejjel, tökfejjel  átgondolni, hogy aki sztrájkol, milyen oka van rá. És vannak, akik csak simán anyáznak.

Az Indexen olvastam először, hogy feltörték a VDSZSZ honlapját. Nocsak, erre kíváncsi vagyok. Úgy kezdődött, hogy kiírták a címlapra, hogy a sztrájknak vége. Ez rossz vicc, gondoltam. Bár biztos nem sokan mennek föl arra az oldalra tájékozódni, de akkor is. 
Aztán olvasom tovább és azon kapom magamat, hogy teli torokból nevetek. Jó ég, ilyen szépen és korrekten fogalmazni! A legeltaláltabb szavak arra a honlapra. Annyit tennék csak hozzá, hogy az ugandai szénbányába nagyon hamar meghalna a Gaskó. Bár gyakran fantáziálok kéjesen arról, hogyan tanítanám meg a sünömnek - akit én teleltetek-, hogy a Gaskó tulajdonképpen egy nagy macskakonzerv, de végülis az a helyzet, hogy nincs ember, akinek a halálát kívánnám.
Gaskó ne csak 15 milliót fizessen vissza, hanem minden egyes forintot, amit kapott elnökként. Mindent. Mert minden egyes fillér rablás és csalás hozománya, melyre már fény is  derült. Csalás és undorító lázítás, amit csinál.

Én azt mondom, fizessék ki a MÁV alkalmazottait. Mindegy, hogy mennyire fölösleges emberek, hogy átalakítással a MÁV dolgozóinak felét el kéne küldeni, fizessük ki őket. 250 000 FT. Fejenként. 
Aztán pedig hajtsuk be rajtuk, mindegyiken a veszteséget, amit NEKÜNK okoztak. Elismerem, így lenne a legfairplayebb a játék, de ezzel nem a vasutasok járnának jól.

Azt persze látjuk, hogy miért nem lép közbe végre keményen az állam, vagyis a kormány. Viktorék megmutatták. Kiálltak a sztrájkolók mellett. A beszari hozzánemértő kormánynak meg ennyi elég is volt, hogy BIZTOSAN ne merjenek hozzányúlni a MÁV-hoz, ami itt sikoltozik, hogy gyógyítsuk meg, vagy szúrjuk le, teljesen mindegy, csak vessünk véget ennek a szenvedésnek. No mindegy, ne fájjon a fejünk ezen, nem tehetünk semmit.

Azonban, A VDSZSZ honlap feltörése után kedvet kaptam egy kis önsanyargatáshoz. Tényleg rámentem az oldalukra. Kijelentem: az önsanyargatás megtörtént. Ezt látnia kell mindenkinek. Elsőre azt hinné az ember, hogy megint feltörték a honlapot, de nem. Ez nem vicc. Igazából, amikor feltörték, az sem vicc volt, mert teljesen komoly dolog. De ez. Másolom, mert muszáj látni:

"Vannak titkos támogatóink. A győri vezénylő - bár nem sztrájkol - úgy irányította a dolgozókat, hogy minél kevesebb vonat mehessen el. Ezt úgy érte el, hogy hajnali négykor egy sztrájktörőt elküldött Veszprémbe, aki 10 órakor ért vissza, ezzel le is telt a szolgálati ideje. Egy kilőve.

Egy másik sztrájktörőt felküldte Kelenföldre, aki viszont csak Komáromig tudott visszajönni, mivel onnan már nem volt Győrbe közlekedő vonat. A végén az első hajnali vonattal sikerült neki a visszatérés, ezzel a kanyarral neki is letelt az ideje. Így az öt sztrájktörő közül kettőt rögtön diszkvalifikált a vezénylő. A másik három itt tingli-tanglizott a Flirtökkel, utasok nélkül – tájékoztatott győri vezető ügyvivőnk.

A tegnapi szarvaspörkölt után a mai paprikáskrumpli is ízlik a sztrájkolóknak: ma tizenkilencen jelentkeztek fel szolgálatra, közülük kilencen sztrájkolnak. De nem minden az, aminek látszik, hiszen a várakozásoktól eltérően mégse tízen dolgoznak, csak heten tudtak érdemben kibontakozni: van ugyanis közöttük három jegyvizsgáló, akik önállóan nem végezhetnek munkát, ők a vezető jegyvizsgálókkal együtt rohangálnak jelenleg is az országban."

 

Kedves Hölgyem és Kedves Uram! Vagy sztrájkoljon jogtalanul és feszítse tovább a húrt, mely az önök fejét fogja levágni, amint elszakad (rövidesen). Vagy dolgozzon becsületesen. De ez, hogy a dolgozó szabotál... Ilyen létezik a világon? Na neee!

Én tényleg nem kérek sokat a MÁV vezetőségétől, megértem, hogy amíg az impotens kormány és saját hatalmán kívül semmi nemérdeklő ellenzék miatt elég erősen meg van kötve a keze. De annyit csináljanak már, hogy ezt az embert kirúgják! És legyen ennek híre. Mert ilyen nincs. Ez még annál is nonszenszebb, hogy valaki jogtalan pénzt követel. Ez bűncselekmény. Szándékos károkozás. És akkor még ezzel egy hivatalos honlapon dicsekednek is. Döbbenet.

Mondom, kedves MÁV vezetőség, tessék lépni. A jogállam nem azért jogállam, mert vannak, akiknek mindenhez van joguk és vannak, akiknek semmihez. Tévedés. Ideális jogállamban a dolgozók nem rabszolgák, hanem fix bérért, fix munkát végeznek, közös megegyezéssel. A vezetőség és az alkalmazottak közt van párbeszéd. Mindkét félnek egyetlen érdeke, hogy a vállalat irányvonalának megfelelően elérjék a kitűzött célokat.

Sajnos itt, ma ez csak egy idea.

 

Szólj hozzá!

Címkék: index politika máv sztrájk csalás vdszsz gaskó

Tóta Árpád, az antiszemita zsidógyűlölő

2008.10.20. 21:13 sanche

 

...Emellett minden bizonnyal még náci katona is, gyermekmegrontó, sátánista, BKV ellenőr, sőt, valójában Ő maga Xenu.

Tóta W Árpádnak akkor jó, ha szerepelhet, ha feldobják neki a labdát. Mert Ő azokat szereti lecsapni. A sors csodálatos iróniája, hogy éppen azok etetik, azok dobják fel sorban a labdát a legjobb helyre, akik éppen ellene lennének.

Miről is van szó? Hát arról, hogy elítélte a MÚOSZ etikai bizottsága Tóta Árpádot. Nem csak az antiszemitizmust parodizáló cikk hangvétele miatt, hanem különösen annak tartalma miatt. Mert, hogy az szerintük maga az antiszemitizmus.

Egy ilyen írást félreérteni kétféleképpen lehet. Merő szándékos rosszindulatból vagy leríthatatlanul sötét ostobaságból. Az említett feljelentőkben állítom, hogy mindkettő bőséggel megtalálható.
Én nem Árpit akarom védeni, mert Őt nem kell. Nincs szüksége rá, megteszi azt Ő is. Viszont érdemes elfilozofálni azokról a dolgokról, amelyek az ügy hátterében lappanganak. Igen, érdemes elolvasni Bayer Zsolt cikkét is. Az, hogy hülye, az egy dolog. De ne csukjuk be a szemünket; ciki, de sok igazságot mond. Vonatkoztassunk el egy picit, hogy ki ez a Bayer Zsolt. Amerikában talán nem erőteljes a zsidó befolyás? Tán nem nevetséges, hogy sok száz milliárd dollár kárt okozott nem is olyan sok, de mindenképpen idióta, gusztustalan és ostoba (nem csak zsidó) ember, egy olyan világban, ahol ÉLETET jelent a pénz? Már egy kis pénz is. Tán nem volt undorító a Kádár rendszer? Tán nem volt undorító a rendszerváltás és az ahhoz kapcsolódó dolgok, a gazdaságot még jobban tönkretevő ostoba földosztások, a nagy _működő_ cégek annyiért való eladása, amennyi még azoknak a hozzátartozó műszerek egyenkénti árát sem érték el, amikkel ott dolgoztak, mindennap az emberek? Tán nem undorító ez a mai rendszer itt nálunk, ahol a törvények is arra vannak kihegyezve, hogy csalj minél többet, mert akkor élsz jól?

Bayer is kb ezt mondta most. Rossz, de lényegében igaza van, mégha ő és a hozzá hasonló sötét emberek vallási alapon gyűlölködnek és elhiszik, hogy mindenért csak a zsidók a hibásak. 

És egyébként Bayer Zsoltnak ez az elítélő ítélet is pont jól jött. Kikről írt a Zsolti? Hát a Vajda András-féle ostoba zsidókról. És tessék. Pont, mint Tóta régebbi cikkében rávilágított egy hasonló dologra; valaki azt mondja, hogy a mohamedán egy kissé erőszakos vallás. Erre mit csinálnak nagy mohamedán közösségek? Vadul rázzák az öklüket, zászlókat, autókat égetnek és szent fogadásokat kötnek...

Most is éppen ez történtBeszéljünk a zsidókról egy picit. Hitler óta ez ugye egy kényes téma, annyira kényes, hogy elég sokan és jól megélnek abból, amit tettek velük. Az, hogy a középkorban Angliából, és amúgy Európa több országából már kiirtották a zsidókat, az egy dolog. Nem számít. Hitler és a nácik tettei, na az, és CSAK AZ, az elítélendő.
Szerintem meg a faji alapokon való elítélés az eleve elítélendő, nem csak egy adott korban, egy csoport való üldözése. Hanem az összes. És ebben biza benne van az is, hogy olykor-olykor, nem is ritkán, véletlenül videóra kerül, ahogy izraeli katonák, palesztin gyerekeket, hogyan kínoznak, jól látható szórakozásból. Ez is pont ugyanannyira elítélendő. Ne tegyünk már különbséget szadista emberkínzó és gyilkolók közt. Nem lesz jobb ember, aki csak egyet öl, annál, aki ezreket. Ne a zsidókat sajnálják, ha a második világháborúra gondolnak, hanem azt a sok millió EMBERT, akik ártatlanul és ÉRTELMETLENÜL haltak meg. Mindegy, hogy miként, katonaként, vagy fogolyként.
És akkor mi a zsidóság? A zsidóság alapvetően egy vallás. Pont olyan ostobaság, mint a kereszténység. És mellesleg pont annyi nagy, a világnak sokat adó zsidószármazású ember él és élt, mint mondjuk keresztényszármazású.

 

És valahogy nagyon el van fuserálva ez a világ. Láthatjuk most a válság kapcsán, hogy nem csak az etikai értékrendszere, a szelektív történelemtudása és tisztelete miatt, hanem a pénzügyi rendszere miatt is, ami most annyi szenvedést okoz sokaknak. Két idevágó történetem is van egyébként. Az egyik az, hogy nemrég olvastam egy szélsőjobboldali szórólapot, amiben szinte minden pontjával egyet lehetett (és kell is) érteni, kivéve azzal, hogy szélsőjobboldali lennék. Olyan dolgok vannak benne, hogy igenis van cigánykérdés, amit valahogy orvosolni kell. Muszáj. A segélyezés, a folyamatos és igazságtalan védelmük nem megoldás. A börtönök velük vannak tele. Hogy lehet letagadni a cigánykérdést?
A cigánykérdés felvetésén túl, olyasféle pontok voltak összeszedve, ahol a legdurvább és legnagyobb megosztottságot okozó kérdéskör a halálos büntetés visszaállítása kapcsán lehet csak, melyet ők a szórólapon támogatnának a legdurvább bűnözők esetében. Ezt én két dolog miatt ellenezném: mert épp eleget tévednek szándékosan és véletlenül is a drága bírák, ők az utolsók akiknek kezébe élet-halál eldöntésének jogát adnám. A másik meg, hogy elvből az ember általi emberi élet kioltása ellen vagyok, mert, ha sokan nem is, én értem és tudom, hogy mennyit ér egy élet. Igen, ha az én lányomat erőszakolják és gyilkolják meg, akkor jó eséllyel a gyilkos gyilkosa lennék én is, de az már régen túlhaladta a racionalitást.
Azzal a ponttal, melyben azt taglalták röviden, hogy a nagy csalóknak, adócsalóknak kemény börtönbüntetésre kéne számítaniuk, meg tényleg minden (adófizető) egyet is ért.

Hol a bökkenő? Hogy minden pont végén odaírták, hogy "Akkor ön a Jobbik szavazója".
Pedig nem. És mégis az a borzasztó, hogy a rendszer és annak magja, a főszereplői éppen azt hagyják, hogy egy szélsőséges, rasszista és amúgy gusztustalan csoporttal értsek egyet. Legalábbis bizonyos alapelveikben. Aki békét akar, és tenni is kíván érte valamit, nem elég tarkamagyarra járni, kedves miniszterúr! Most nincs tarkamagyarság, most fekete-fehérség van és pont a politikusok tehetnének ez ellen.

A másik történet a zsidóságról szól. Feltettem már magamnak fentebb a kérdést, hogy mi az a zsidóság. Azt írtam, hogy egy vallás. De akkor miért számít káromkodásnak?

Pár napja egy sportlap egyik cikkében éppen hozzászóltam egy témához. Tudni kell, hogy automatikusan kicsillagozódnak a káromkodások, amikből adódnak néha poénos helyzetek, ahhoz hasonlók, mikor valaki egy szövegben leírta a "faszén" szót, csak csillagokat láttunk belőle a szó eleje miatt. De ez még rendben van. Mikor én egy kommentbe azt a szót is beleírtam, hogy zsidó, ami abszolút odakapcsolódott, kizárólag, mint vallásként írtam le. Annak a helyére is csak négy csillag került.
Igen, mindenki tudja, hogy mi ez, automatikus rendszer kiszűri a zsidózásokat. De ez akkor is ironikus. Mocskos keresztényezni, miért lehet? Nagyon örülök neki, hogy lehet, de ha a zsidó tabu szó, akkor a keresztény miért nem? A muzulmán miért nem? Miért lehetett kinevetni azt az afrikai focistát, aki edzés után megtisztulni (törzsi vallás) ment be a folyóba, ahol is elragadta a sodrás és meghalt? Miért a zsidó vallást emelik ki ennyire? Miért azzal nem lehet viccelni, miért az a szó minősül káromkodásnak? Miért csinálnak szélsőjobboldalit, antiszemitát és rasszistát abból, aki csupán gondolkodik?

Érted, maga ez az automatikus rendszer, amit nevezhetünk fórummotornak, de éppen világpolitikának is, emeli ki például a zsidó-kérdést is. Ez emeli ki a többi vallás közül, ez az ellenvetést nem tűrő, arrogáns hozzáállás. Ez adja a zsidó (és egyéb)gyűlölet táptalajának jórészét, pontosan ez, egy kisebbség melletti ész nélküli kiállás.

Tessék ezúttal Árpádra ragadt rá: antiszemita. Mert annak _akarják_ látni. Neki tényleg csak annyit tudok tanácsolni, hogy gondolkodjon el a zsidókérdésről, nem kifejezetten magyar, de nemzetközi vonatkozásában. Miért kap az USÁ-tól kiemelt támogatást Izrael, miért van Izraelnek atombombája? Vagy nem zsidózva, kiknek is a felelőssége a világválság, ostoba emberek, rohadt fiktív papírokkal dobálózva, miért tehetnek tönkre igazi gyárakat és fejlesztéseket?
Vagy, ha már említettem, miért tabu a cigánykérdés-téma? Miért rasszizmust jelent, miért hiszik, hogy aki ezt felveti, az ROSSZINDULATBÓL, ROSSZAT akar a cigányoknak?

Ezeken rágódva tán még írhatna is egy-két vicces bejegyzést. Amit kap érte, azért se félteni, se sajnálni nem kell. Katona, teszi a dolgát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika tóta válság zsidó cigány árpád antiszemitizmus w

Kémtelenség

2008.10.08. 21:53 sanche

 

Sok minden vitatható a magyar történelemben, például, hogy jó volt e, hogy István került hatalomra Koppány ellenében, Mátyást csak mi szeretjük, vagy szerették-e akkor is az emberek, ki lehetett volna maradni a világháborúkból?

Nyilván nem lehet egyértelműen válaszolni az efféle kérdésekre, nem is az a dolgunk, azonban amit a magyar történelemmel kapcsolatban kijelenthetünk teljes bizonyossággal, az az, hogy a rendszerváltást egészen biztosan nem így kellett volna csinálni. Talán később kellett volna, talán előbb, vagy talán a magyar valami érthetetlen biofizikai térelhajlási mutató miatt genetikailag ugyan az, mint a kubai ember, akik köszönik szépen, szegénységben is jó nekik a szocializmus, a kellemes, nem világmegváltó, de nyugodt élet. A kölykök ingyen járnak tanulni, a családoknak alanyi jogon jár a ház - nem csak a kisebbségeknek.
 

Ebbe se menjünk bele. Az a lényeg, hogy a lehető legrosszabb módon váltottunk rendszert, a lehető legrosszabb szereplőkkel. Ennek tényleg csak egyik részét emelném ki a sokmillióból, ez pedig nem más, mint az ügynöközés. Kapkodom a fejemet és nem értem, miért beszélünk még mindig ügynökökről. Az, hogy ki volt ügynök, meg van egy aktában. A rendszerváltáskor Antall azért nem hozta nyilvánosságra a paklit, mert a legnagyobb ügynökök azok pont a kebelbarátai a szent emberek voltak, például Paskai bíboros. Antall az ellenfeleit zsarolta, a barátait meg békén hagyta. Tiszta sor.

És napjainkban is, párhavonta bedobnak egy-egy híresebb nevet, most éppen Kárpáti Györgyöt. Kárpáti nagyszerű vizilabdázó volt, legendákat mesélnek humoráról, Carlo Pedersoli (Bud Spencer) is ragyogó tekintettel emlékezik vissza róla. És most kiderül, hogy besúgó is volt. Kárpátinak elvileg olyan dolgokat kellett megfigyelnie és leadnia, hogy ki az, aki disszidálni akar, ki az, aki másokat ilyesmire akar rábeszélni, stb.

Tegyük félre a demokrata fenevadat a szívünkben és mondjuk ki, hogy Kárpátit az árulók leleplezésére használták. Árulók. Igen, azok, még akkor is, ha itthon szokás árulókból üldözött hősöket kiáltani. Tulajdonképpen mindenki üldözött volt egy picit egy időben, azonban élsportolók sokkal jobban éltek már akkor is, mint az átlag ember. Aki emellett képes elszökni, cserbenhagyva a csapattársait, a szurkolóit, a _családját_, tudva, hogy Őket valamilyen szinten bántani fogják, az áruló. Nem a politikusokat árulja el, hanem minden és mindenki mást.

Ha a szurkoló olykor-olykor meg is érti, hogy valaki a még több pénzt választja, akkor se szereti az ilyet. A csapattárs szintén nem. Leszámítva, hogy Kárpátinak választási lehetősége se nagyon volt, nem is cselekedett rosszat. És valahogy mégis kínos az, ha kiderül, hogy tényleg ügynök volt.

Kárpáti egyszer cselekedett rosszat, mikor politizálni kezdett. Kérdem én, miért? Hát nem látják be, a hozzá hasonló emberek, hogy ez saját maguk lejáratása? Azt mondom, hogy mindegy milyen párt mögött sorakozik fel, de kétség kívül egy érdekes pikantériát ad az a tény, hogy a "komcsi besúgó" mostanság fidesz-mezben feszít. Miért jó ez? Ha tényleg besúgó volt, a rendszerváltás után miért nem állt ki a sorból és mondta, hogy "Hé fiúk! Nekem muszáj volt felírni néhány nevet egy bizonyos fecnire. Sajnálom, kényszeríttettek. És most nem lapítok." És ha ezekután jobboldali akkor semmi gond. De így.. Mert utólag már más lesz magyarázkodni.

Hát nem lett volna kényelmesen úgy élni öreg napjaira, hogy úgy emlékeznek rá, mint egy igazi jópofa ember, egy nagy sportember? Minek ide ármány és politika? Mit hisz az ilyen ember, akit nem a politikáért szeretnek?

Visszatérve a régi időkre, voltak olyan emberek, akik "régiek" és meg lenne az okuk vadul politizálni. Ilyen pl az Omega, akiknek volt okuk és alkalmuk is disszidálni, mégse tették. Olyat tettek velük -éppen bennük nem bízva-, mintha a Puskáséknak azt mondták volna, hogy nem mehetnek a VB-re.

Mégis maradtak. Minket választottak. A családjukat. Magyarországot. Nem a pártot, hanem minket. Nem sorakoznak fel mindig a politikai pártok mögött, nagyjából csendben vannak. Pont Ők. Tán köztük is vannak olyan besúgók, akik leírták néha, hogy a szomszédjuk szokott tejet venni. Mégsem áruló egyik sem. Ők már sosem lesznek azok, amiért csakis hálával tudok gondolni rájuk.

Kárpátit én mélységesen sajnálom, úgy, ahogy anno Vikidál Gyulát is sajnáltam. A saját emléküket tiporják ők maguk sárba. Engem, minket nem érdekel, hogy mit tettek régen, hogy magukban milyen politikai vagy vallási meggyőződéseik vannak, csak tartsák tiszteletben azt, hogy mi szeretjük Őket. Ne vegyék el és ne is kisebbítsék ezt az érzést se politizálással se egyébbel.

 

Én továbbra is hiszek a jóban és hiszek a szépben és próbálok abban is, hogy egy embert nem egy adott cselekedete határoz meg.
Hinnem kell, hogy Kárpátit, Vikidált és a többieket érdekli az ÉN és a TÖBBIEK emlékezése és szeretete, mert mi más marad nekik ezen kívül, ahogy szépen elrobog az életük?

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika besúgó kárpáti

Az index szerint... szerintem meg nem

2008.10.01. 18:45 sanche

Nekem pedig az a gyanúm, hogy az indexnél is csak egyszerű újságírók dolgoznak, ami nagy kár. Egykor nem volt így, vagy legalábbis jól titkolták.

Igenis titkolták, mert egyrészt nem a bulvár volt az első, másrészről a cikkek íróiról úgy tűnt, hogy ezek nem valami médiaszakot végzett emberek, hanem pl, ha ír egy új kütyüről, akkor annak a kütyünek Ő a szakértője, legalábbis a hasonszőrűeké.
Világít, hogy már nem így van. Ilyen állat márpedig nincs, mondja az újságíró. Az, hogy egy régimódi technofób-e(amit tagad, de a lézerkütyű még nem igazol semmit) vagy egy nagyonis újmódi emo-lény (aki semmihez nem ért, csak a divatos külsőhöz), nem tudom.

Nem kell vágyni a Bebookra, hogy teljesen őszinte legyek, ennyi pénzért én se, így hogy van egy klassz kis PDA-m.
De ha már ír az ember róla, akkor szóljon arról, amire kíváncsi az ember! Mit érdekli az olvasót, hogy hogy tetszik-e az újságírónak, mit érdekeli az olvasót, hogy az újságíró szokott-e olvasni. Aki sokat olvas és nem technofób azt igenis érdekli a téma és hamar rájön az ember, hogy gazdaságilag is, na meg a szemének is nem jönne rosszul egy olvasó szerkentyűre való beruházás.
Mikor én ezen a témán kezdtem rágódni, még kisebb volt a választék. Olvasókütyü nem nagyon volt. Igazából mai napig azt mondom, hogy a PDA-val jártam jól, pedig van benne sok funkció, ami számomra fölösleges. És már akkor mérgelődtem, hogy vajon miért nincs egy rémegyszerű LCD kijelzős kis olvasógép, USP port és memóriakártya. Sokkal olcsóbban ki lehetne hozni, mint egy komplett PDA-t.
De mindegy is. Rengeteg előnye van egy ilyennek és mondom, egyetlen hibája sincs. Jobb azért néha lehetne. Pl néha jó lenne, ha nagyobb lenne a kijelző. Persze-persze, akkor nehezebben lenne hordozható, meg több áramot fogyasztana. ezért mondtam, hogy tökéletes egy bizonyos célra.

Ennek a BeBooknak nagy előnye, hogy egy könyvméret, egy egész könyvtárat rejt.
Nem tudom tisztában van-e azzal az újságíró, hogy 15-20 ezer forint ma egy tanévre a könyvvásárlás általában. És emellé a kötelező és egyéb olvasmány. Mindezt egy kis kellemes könyv kiváltaná.

Érdekes, amerikában is rájöttek már erre (nem csak én), ahol terveznek is bevezetni hasonlót, persze azt is a saját ostoba, majdhogynem magyaros módon: nekiálltak kifejleszteni egy új szerkentyűt, s úgy csinálnak, mintha új lenne a technika. Az ára is olyan lesz. De akkor is ez a jövő. Én nem a könyvek szaga miatt lettem könyvolvasó, bár megjegyzem, nem is az iskolában.
Kissé elegem van ebből a design lehúzós szövegekből is. Azért, mert nem villog, nincsenek benne cikcakkos felületek, nincs teletömve használhatatlan, fölösleges szeméttel, hanem egy tiszta, kellemes, nyers felület és nem olyan, mint a scifi filmekben látottak, csúnya még nem lesz. Ez a primitív és ostoba szemléletmód hozza magával lassan, hogy azért nem tud az ember venni egy jó laptopot, mert a formatervezése miatt kétszer drágább... Mert a gyártók a hülyékhez igazodnak.

A BeBook belsejéről nem tudok sokat, csak amennyit a cikk ír róla. Működik. Amire kitalálták arra nagyon klassz. Érdemes szót ejteni az epapírról, aminek szintén vannak nagyon jó oldalai. Abszolút jópofa a technika és pont az iskolások életformájához kapcsolható.
Én többek közt pont ezért nem cserélném le a PDA-mat, mert a sulis e-könyvet nem éjszakai olvasásra használnak, tehát nem gond, hogy kell hozzá fény. Ugyanakkor meg sokat bír az aksi. Iskolába más nem is kell. Az én PDA-mat kb két éjszakányi olvasás után tölteni kell(ez persze nagyon függ, hogy egy éjszaka mennyit olvasok).
Összességében korrekt kütyünek tűnik, mint a műfaj "fogyasztója" üdvözlöm a sorban. Mint említettem nekem se kéne. De ugye más ilyen hangnemben nem kérni valamit? Én látom, hogy nekem azért nem kell, mert másként használom az ilyen szerkezetet, de ez nem azt jelenti, hogy használhatatlan.

 

A másik cikkel kapcsolatban pedig hasonló problémám van: az újságírói kreativitás és munka teljes hiánya.
Itt egy fantasztikus dologról számolnak be. Egy újfajta aksiról, amiről már hallani lehetett itt-ott híreket, hogy ebbe a szuper elektromos kocsiba szerelik bele, meg abba..És, hogy ezzel hányszáz kilométert lehet menni és 15 perc alatt maxra feltöltődik. És közben lehet arról is sutyorogni, hogy vajon hány embert fognak megölni olajérdekeltségű cégek, amíg el tud terjedni egy ilyen akkumulátoros elektromos autó.

Ugye az elektromos autónak az a baja, hogy nem megy olyan sokat és egy napig kell tölteni utána. Az új aksival viszont egy szuperautót kapunk. Olcsó, gyors, rettentő megbízható és _környezetbarát_ üzemanyag (habár mi, itt Európa szívében mindent megteszünk, hogy a lehető legkörnyezetszennyezőbben nyerjünk energiát)
Nem az a baj, hogy a PCworld -érthető módon- a laptopra hegyezte ki a cikket. De tény, hogy nem a laptop aksija miatt változtatja meg a fél világot ez az új technika.
Beszélnek itt össze-vissza, bicikliseké a világ stb, ha kizárólag villanyautók járnának, az kissé megváltoztatna sok mindent. Főleg a levegőt. Persze sokkal könnyebb olyanjellegű cikkeket írni, hogy menjen mindenki bringával, meg mindjárt költözzünk barlangba és ne fűtsünk.
Az elektromos motor, ott tart, hogy ezzel az aksival, minden hátrányát ledolgozta a benzinessel szemben. Kérdem én az újságíró helyett: hol vannak ezek az autók? Hol van az állam (és az EU) pénze, amit a környezetvédelemre szánnak? És hol az újságírói kíváncsiság?

Szólj hozzá!

Szerencsétlenekből Kiválasztott

2008.04.20. 16:38 sanche

Ennek a műsornak a nagy részét most végre láttam a tv-ben. Annyira szánalmas volt végig, hogy könnyesre röhögtem magamat, aztán egy kis idő múlva átcsaptam nagy dühbe. A TV2 mindenkit ENNYIRE IDIÓTÁNAK néz. Bár, sokakat sajnos jogosan. Agyhalott társadalom.

Uristenezköcsög Geller hozta a formáját, füléről jól ráragasztotta az ujjára  a mágnest, ok.
Elsőnek jött a Krisztán Pantera, madárijesztőfejű, kissé fogyatékosnak tűnő egyén. Mondta, hogy régen az emberek még tudták honnan jöttek.. hát itt mondtam, hogy mondjuk szerintem annyira nem voltak tisztában korszerű régészeti ásatások eredményeivel,mint mi, de aztán kinyögött valami olyasmit, hogy"isten".
Jajó, ebben igaza van, ókori Egyiptomban valóban babonásabbak voltak az emberek, a Nílus kiöntését is isteni jelnek tekintették. Meg minden mást is.
Az a szerencsétlen, hozott magával egy betanított sólymot, bár sajnos nem a Lászlót, mert azt nem sajnálnám, ha kikötnék.
Szegény madár kepesztett el.. lekötözte az a kétlábon járó izé, frankón odakötötte a rúdra a lábát, az meg el akart repülni. Mondjuk tudott vele beszélni is, mentálkommunikálni is, nemtom miért nem mondta meg neki, hogy maradjon ott. Nem kellett volna odakötözni.

A múltkor is nagyon jót szórakoztam rajta, bár azt csak a neten láttam. Fekszik a tag, a magnó megszólal: kijöttem a testemből. Kész...  Azt persze nem vette észre, hogy a gyertyát nem sikerült eloltania, dehát a szelleme is nyilván fogyatékos, nem kell csodálkozni. Aztán a leírt szót el tudta mondani, hogy mi az, mondjuk ehhez tényleg csak egy picit kell bűvész előadásra járni, ez náluk már alap mutatvány. Aztán ennyi volt. Na most nem kockáztatott A drága Krisztán. Ugyanazt csinálta, a leírt szó, amit elvileg nem látott, felolmondta. Gratulálok, ez már nagyon megy, mostmár jó lenne, ha továbblépnél és nem ugyanazt a régi bűvésztrükköt ismételnéd! Mi lesz legközelebb? Hozol egy táncoló medvét meg egy beszélő papagájt, a madár káromkodni fog, a medvét megdobálod csillagszóróval, közben meg kitalálod, hogy mit írt a labda az egyik meghívott??? Remek lesz. Reform.

Aztán majdnem elaludtam mikor a másik hülyegyereknek a családi fényképeit válogatta szét a menetrendszerinti buta nő. Mondjuk elég sok volt a családjában az erőszakos halált halt ember.. a háromnegyede.. Bár nem csodálom, szögbelövővel nyírták ki magukat szégyenükben...

Molnár Gergely számjátéka, az is egy tucattrükk. Jópofa tucattrükk. Ő amúgy jó bűvész, bízom benne, hogy a műsor után "leleplezi" magát.

A szívleállítós, na az meg már kiakasztott. A másik buta nő fáradt ki komoly arccal, gyönyörűen ringó csípővel. A srác mondta, hogy rettentően izgul, nem is tagadja. Na rákötötték a gépre, amin mondjuk ez a nagy izgulása nem látszott, azonnal 60-62 lett a pulzusa. Legalább állították volna azt a gépet magasabbra...
Komolyan mondom, a vészhelyzetben sokkal ügyesebbek, hitelesebben mutatja a pulzust, mint amit ezek produkáltak.

Ja, hab volt az urnán, a csaj nem talált a csuklón olyan pontot ahol érezné a szívdobbanást. A srác megmutatta hol keresse. A csaj elkezdett dobolni, kis idővel így szól: "Nem érzem, megállt" A srác talán kissé idegesen"még nem állt meg"

No mi van, rosszul beszéltétek meg?

Aztán oké, folytatja a csaj a dobolást. Feltűnően más ütem, mint amire a gép sípol, dehát az mindegy is. Két rettentő hiteles gépünk van, egyik ostobább, mint a másik. Aztán elkezd megállni a szíve, ki-ki saját ütemében csökkenti a dobolást, sípolást. Aztán megáll. Ahh, elélvez a közönség, minden néma, szinte hallom, ahogy felsír egy gyermek egy kis távoli kunyhó ágyikójának a mélyén. Ezzel keveredik az én sírásom, de engem nem az éhség vagy a rossz álom késztet arra.

A következő másodpercek unalmasan telnek. Letelik 20 másodperc, nem érdemes aggódni: ennek akkor sem lenne már agykárosodása, ha egy évig nem lenne pulzusa.
Aztán jön a végjáték. Drámai kiáltással kapaszkodik vissza az életbe a tag..mit kapaszkodik! Be vetődik! A pulzusa egyből 62-n. A közönség tapsol. A sanche elkapcsol.

Az embereknek lenne igényük, egy jó bűvész-showra. El lehet hinni, ezeknél sokkal ügyesebb trükköket is láthatnánk.

36 komment

Népfélreértés

2008.03.16. 19:56 sanche

Tiszteletem!

Most, hogy már elmúlt az elsőszámú nagy ünnepünk, (márc. 15) a másodikszámú meg még nem jött el (okt. 23), nyíltan beszélhetünk a dolgokról, könnygáz meg macskakő nélkül.
Először is beszéljünk egy országról, ahol azért kúrtak már el dolgokat, bőven eleget, aztán az már csak sors szeszélye, hogy melyik elkúrás kedves a tisztelt népnek, melyik nem.
No nézzük ezt a Március 15-ét picit közelebbről. Kezdjük a végén: elvesztettük. Nincs mese, lehet takarózni, hogy a túlerővel nem lehetett mit kezdeni (akkor minek kezdtek bele?) meghogy a jóisten is ellenünk volt.
De akkorát még senki sem hazudott, hogy olyat mondott volna: nyertünk. Azért ünnepeljük.

Szép volt fradi, 3:0-ra kaptál ki, de remek voltál, jól van! Így tovább!

Na ilyet is ritkán hallok. Ti is? No mindegy, próbáljunk csak tovább haladni. Mi volt ez a forradalom? Miért volt? Tudjuk? Nagyon nem tudjuk. Meghalt pár hősiesen harcoló katona. -De miért?
-Mert a rohadt osztrákok, meg az oroszok..
-Jó-jó! De _MIÉRT_?
-Azért bazmeg, mert már az őseink is elkúrták. Ez az igazság. Azért, mert a nemeseink egyenként voltak faszok és messzemenőkig leszarták a fejlesztéseket és a gondolkodás sem volt a sportjuk. Leszarták a kissebbségeket, akik már többséggé álltak lassan, leszarták a magyar nyelvet is egyébként. Annyi mindent elkúrtak, hogy ezt csak a mai politikusaink tudnák utánuk csinálni. De nem lenne egyszerű.
Mi most a huszárkodásra vagyunk büszkék, ami nem baj, az már baj, hogy ezenkívül más nem is létezik. Széchenyinek volt agya, bele is őrült. Kossuth, a hősünk pedig mikor a hadjáratot is úgy kúrta el, ahogy tanítják, mikor már elbukta az egészet, lepasszolta a szerencsétlen Görgeinek(addig nem hallgatott rá), Ő maga meg, derék magyar módjára elmenekült és külföldről osztotta az észt. Bravó! Petőfi nagyon büszke lenne rád... Az legalább egy ostoba, de szerethető romantikus ember volt. Meg is halt. Hacsak nincs igazuk a románoknak...

Emlékezzünk a szép dolgokra, persze, kellenek állami ünnepek. A szabadság az egy szép szó. De ne álljunk meg ott és azért annyira ne is legyünk rá büszkék, mert ha a nemeseink épeszűek, ha Széchenyinek szerencséje van, stb, akkor véráldozat nélkül támadhatott volna fel Magyarország.

Október 23-án is, basszus, tényleg most arra legyünk büszkék, hogy fegyvertfogtak és szétlövették Budapestet? Mert a többség csak szívott az egésszel. Kétoldalról lőttek át felettük. Tényleg az a hős, aki felmarkolja a fegyvert és lőni kezd? Mindig? Afrikában is ezek a rablóbandák hősök, akik lázadoznak és gépfegyverrel gyilkolnak?
Pedig megértem a dühüket, igazuk van egy csomó mindenben... De a fegyverben nincs.

Gyűlölni van okunk minent és mindenkit. Háborúban és anélkül is okoztak nekünk nagy fájdalmat már nagyon sokan. Igen, amerika is, oroszok is. Abba kéne hagyni a kis mártírkodást, mert rohadtul unom. Minket mindenki csak bánt.
Azért fijam, mert undorító és visszataszító egy torzszülött vagy és rettentően idegesít, ahogy állandóan sírsz!

Engem eddig nem zavartak a nemzeti ünnepeink, a jelképekbe burkolózások. Mostmár egyre inkább. Szerintem érdemes lenne megjegyezni Petőfi nevét, de ha a felejtése az ára egy békés, normális, nem gyűlölködő nép elérésének, akkor inkább felejtsük el. 1956-ot, 1848-at is. Gyorsan-gyorsan! Helyükre Tisza meg Duna ünnepet a népnek. Felvonulás, ünnepség, majális, iskolaszünet, örüljünk annak, hogy van két ilyen pöpec folyónk. Árpádék is örültek neki. Nemzeti Múzeum lépcsőjén diákcsoport olvassa fel Petőfitől  A Tisza versét. Talán Őket majd nem fütyülik ki ezért...

És ne legyetek mérgesek akkor se e két folyóra, ha ki is öntenek néha!

És mindenki elemezgesse más nép történelmét. Mi a dánokét, Ők a miénket. És akkor valószínűleg nem lesznek félreértések... Mert, amúgy minden szentnek maga felé nyúlik a csápja...

4 komment

süti beállítások módosítása